Najbardziej wartościowymi ze wszystkich bakalii są orzechy. Mimo, że zawierają dużo tłuszczu i są bardzo kaloryczne powinniśmy włączyć je do naszej diety, głównie ze względu na ich pozytywne oddziaływanie na pracę układu nerwowego i krwionośnego. Orzechy to smaczna i zdrowa przekąska, dlatego sprawdźcie, które z nich są najzdrowsze.
Właściwości odżywcze orzechów
Każda odmiana orzechów ma swoje specyficzne właściwości. Jedne są zdrowsze, inne trochę mniej, jednak zawierają zdrowe tłuszcze, białko, witaminy i minerały, które wspomagają pracę naszego organizmu. Orzechy włoskie i orzechy laskowe to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie kwasu alfa-linolowego, który przyczynia się do obniżenia poziomu tzw. „złego” cholesterolu we krwi (frakcji LDL). Najwięcej tłuszczu zawarte jest w orzechach makadamia, brazylijskich i pekan, zaś najmniej w orzechach ziemnych, pistacjowych, orzechach nerkowca oraz migdałach. Składniki mineralne zawarte w orzechach to między innymi magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Dzięki zawartości witaminy E poprawiają wygląd skóry, wzmacniają włosy i paznokcie. Ogromną zaletą spożywania orzechów jest ich pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację oraz działanie antydepresyjne. Szczególnie polecane są osobom nerwowym i skłonnym do depresji. Badania dowiodły, że osoby, które jedzą orzechy pięć razy w tygodniu są około 20% mniej narażone na rozwój chorób serca oraz nowotworów. Orzechy pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego i układu pokarmowego, a także narządów wewnętrznych (mózgu i serca). Stanowią również bardzo dobre źródło białka dla wegan i wegetarian.
Kaloryczność orzechów
Mimo, że wywierają wiele korzyści zdrowotnych, wszystkie orzechy zawierają bardzo dużo kalorii. Ich kaloryczność waha się od 553 kcal (orzechy nerkowca) do 718 kcal (orzechy makadamia) w 100 gramach. Ich indeks glikemiczny jest niski. Dietetycy zalecają spożywanie jednej porcji różnych orzechów (1 porcja – garść orzechów) kilka razy w tygodniu. Najlepiej wybierać orzechy świeże, bez kalorycznych dodatków (w postaci czekolady lub karmelu) oraz soli.
Orzech | Kaloryczność na 100 gram |
Włoski | 645 |
Laskowy | 628 |
Nerkowca | 553 |
Pistacjowe | 589 |
Ziemny | 560 |
Pekan | 691 |
Brazylijski | 656 |
Które orzechy są najzdrowsze?
Orzechy włoskie – kształtem przypominają ludzki mózg. Nie przypadkiem, ponieważ orzechy te korzystnie wpływają na pracę mózgu oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Zawierają witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor oraz mangan i miedź. Zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych z grupy omega‑3. Ze wszystkich orzechów to właśnie one uważane są za najbardziej wartościowe.
Orzechy laskowe – stanowią dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w większości tych jednonienasyconych, dlatego są szczególnie ważne w profilaktyce miażdżycy. Orzechy te zawierają dużo witaminy E ( antyoksydant, opóźnia procesy starzenia) oraz kwasu foliowego. Są także dobrym źródłem fosforu, wapnia, magnezu, miedzi i cynku. Orzechy te mają także korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Orzechy nerkowca – charakteryzują się dużą zawartością żelaza, odgrywającego ważną rolę w profilaktyce anemii. Oprócz żelaza, zawierają także cynk, fosfor i magnez, które korzystnie wpływają na stan naszych włosów i paznokci. Pod względem zawartości tych pierwiastków, nerkowce wygrywają ze wszystkimi orzechami. Ze względu na swój słodki miąższ uznane są za najsubtelniejszy i najsmaczniejszy orzech świata.
Orzechy brazylijskie – zawierają duże ilości selenu, który dzięki swoim właściwości antyoksydacyjnym zapobiega rozwojowi nowotworów. Jeden orzech brazylijski pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen. Szczególnie polecane są mężczyznom, ponieważ chronią przed rozwojem raka prostaty.
Orzechy pistacjowe – zawierają duże ilości witaminy B6, B1, witaminy E oraz zeaksantyny i luteiny. Oprócz tego są dobrym źródłem białka oraz beta-karotenu i potasu. Do rozłupania zamkniętych pistacji niezawodna jest… połówka ich skorupki. Prażenie zmniejsza zawartość antyoksydantów, dlatego najlepiej kupować nieprażone pistacje.
Orzechy pekan – zawierają dużo tłuszczu, zaś mało białka. Są dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku oraz witaminy B1.
Orzechy ziemne – zawarte w nich kwasy tłuszczowe arachidowy i linolenowy, obniżają poziom frakcji LDL cholesterolu we krwi. Zawierają dużą ilość niacyny, witaminy E oraz kwasu foliowego. Często powodują reakcje alergiczne.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw