Suszone owoce cieszą się coraz większą popularnością. Dostarczają nam wielu niezbędnych składników mineralnych oraz duże ilości błonnika pokarmowego. Poza tym są łatwą, zdrową przekąską i doskonałą alternatywą dla słodyczy, szczególnie dla osób, które są na diecie. Wybór jest duży i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Owoce suszone i świeże różnią się zawartością witamin i minerałów. W wyniku suszenia owoce tracą wodę i witaminy. Zawartość witaminy C, kwasu foliowego, witaminy A oraz witamin z grupy B zmniejsza się podczas procesu odwadniania, dlatego w porównaniu do suszonych jabłek, świeży owoc będzie bogatszy w witaminę C. Suszone owoce zawierają dużo miedzi, żelaza, magnezu, potasu a także błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit i wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego. Błonnik sprawia, że są niezwykle sycącą przekąską, dzięki czemu pomagają zastępować słodycze w diecie. Niestety, mają jedną wadę – są znacznie bardziej kaloryczne niż świeże owoce, co spowodowane jest tym, że zawierają dużo mniej wody (ok. 15 – 30%). Dla przykładu 100 gramów świeżych śliwek zawiera ok. 45 kcal, natomiast 100 gramów suszonych – ok. 240 kcal. Podobnie jak świeże, suszone owoce pozbawione są tłuszczu i mają niski indeks glikemiczny.
Podczas kupowania suszonych owoców szczególną uwagę należy zwrócić na ich skład, czyli ewentualne dodatki. Suszone owoce często mają dodatkowy cukier dodany do wzmocnienia smaku (dotyczy to szczególnie żurawiny, bananów i ananasa). Innym powszechnie dodawanym składnikiem jest dwutlenek siarki, który spełnia rolę konserwantu (uważać na niego powinni alergicy). Owoce niesiarkowane różnią się wyglądem i ceną – są ciemniejsze i droższe. Wskazówką może być także ich konsystencja – na przykład niesiarkowane morele są bardziej miękkie niż siarkowane.
Bakalii powinny unikać osoby na diecie lekko strawnej, a także cierpiące na zespół jelita wrażliwego albo chorobę wrzodową. Duża ilość sorbitolu, który powstaje podczas suszenia może powodować wzdęcia oraz biegunki, dlatego podczas jedzenia suszonych owoców należy pamiętać o zachowaniu zdrowego umiaru.
Suszone morele:
- bogate źródło błonnika pokarmowego,
- zawierają dużo żelaza i potasu,
- zawierają dużo witaminy A oraz C,
- zawierają likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem (chroni przed procesami starzenia),
- zawierają dużo wapnia i boru, który zapobiega utracie pierwszego, dlatego suszone morele polecane są kobietom po menopauzie.
Suszone śliwki:
- zawierają 7 razy więcej błonnika niż świeże owoce,
- bogate źródło witaminy A, C i E,
- zawierają sorbitol (naturalny cukier),
- duża zawartość żelaza i fosforu sprawia, że są zalecane do spożywania przez wegetarian,
- dobre źródło potasu i wapnia,
- duża zawartość pektyn zapewnia uczucie sytości na długi czas.
Rodzynki:
- zawierają dużą ilość jodu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy,
- są dobrym źródłem witamin z grupy B,
- zawierają resweratrol, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
- dobre źródło magnezu, żelaza, potasu i cynku
- obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają osteoporozie,
Suszone banany:
- zawierają 3 razy więcej potasu i magnezu niż świeże,
- są źródłem tryptofanu, który przekształcając się w serotoninę działa uspokajająco,
- mają niewielką ilość błonnika,
- obniżają ciśnienie krwi.
Suszone jabłka:
- zawarta w nich kwercetyna poprawia krążenie krwi,
- dobre źródło potasu i boru,
- dobre źródło witamin z grupy B oraz polifenoli odpowiadających za redukcję wolnych rodników,
- obniżają poziom cholesterolu,
- wspomagają proces trawienia,
- wspomagają układ odpornościowy dzięki zawartości witaminy C.
Daktyle:
- dobre źródło magnezu, potasu oraz żelaza,
- zawierają naturalne salicylany, które wykazują działanie podobne do działania aspiryny,
- dobre źródło witaminy A oraz kwasu foliowego,
- wspomagają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom.
Figi:
- bogate źródło cynku,
- zawierają zawierają najwięcej błonnika spośród wszystkich suszonych owoców, skutecznie zapobiegają zaparciom,
- są bardzo dobrym źródłem wapnia – zawartość wapnia w 100 gramach fig odpowiada jednej szklance mleka,
- pomagają w leczeniu wrzodów żołądka,
- dobre źródło witamin z grupy B.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw