Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24
Pomarańczowy, żółty, czerwony, zielony to piękne kolory, które powinny towarzyszyć Ci każdego dnia na talerzu. Wczesna jesień to doskonały moment na wzbogacenie posiłków w produkty, które są dostępne o tej porze roku na straganach i bazarkach. Złota zasada- korzystajmy z tego, co jest lokalne, aktualnie dostępne. Są podstawą do zachowania zdrowia i przy okazji szczupłej figury. Niektóre z nich zawierają takie ilości białka czy wapnia, że od czasu do czasu mogą nawet zastąpić wybrane produkty z grup nabiału i mięs. Wybieraj warzywa i owoce średniej wielkości, jędrne i pozbawione przebarwień. Zbyt przerośnięte okazy nie świadczą o wyjątkowych walorach odżywczych, lecz o nadmiernym użyciu substancji chemicznych przez rolnika. Dzisiaj przedstawimy Wam korzyści płynące z jedzenia naszych ulubionych jesiennych roślin.
1. Dynia- królowa jesieni, chociaż anatomicznie zaliczana jest do owoców, przez większość osób traktowana jest w kuchni jak warzywo. Nie ma to wielkiego znaczenia- jedz dynię jak najczęściej, ponieważ zawiera m.in. karotenoidy, spore ilości wapnia, potasu, witamin z grupy B. Z uwagi na to, że praktycznie nie zawiera sodu, polecana jest w dietach redukcyjnych oraz obniżających ciśnienie. Możesz ją delikatnie upiec w piekarniku a później dodawać do zup, musów, sałatek, makaronów czy deserów. Pestki z dyni są prawdziwym skarbem- zawierają przede wszystkim dużo magnezu i cynku (cennego zwłaszcza dla panów, ponieważ zwiększa płodność).
2. Buraki- w medycynie naturalnej sok z buraka stosowany jest w celu leczenia silnych przeziębień i infekcji wirusowych. Zawiera betainę, ma działanie oczyszczające, odkwaszające, wzmacniające- stosuje się go w przypadku zatruć, chorób wątroby, niedokrwistości czy problemów w kruchymi i łamliwymi paznokciami i włosami. Warto o tym pamiętać. Na uwagę zasługuje również to, że buraki zawierają kwas foliowy- bardzo potrzebny kobietom planującym zajść w ciążę, co więcej powinny go spożywać osoby z wysokim ciśnieniem tętniczym oraz kobiety w okresie menopauzy, bowiem łagodzi on objawy tego ciężkiego dla kobiety momentu. Nie jest zalecany osobom cierpiącym na cukrzycę, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny po ugotowaniu.
3. Seler korzeniowy- ma właściwości oczyszczające, dobrze działa na stawy, wspomaga trawienie tłuszczu a tym samym przyspiesza proces odchudzania- 100 g selera to jedynie około 21 kcal i aż 5 g błonnika. Polecany jest głównie w postaci surowej, jako składnik surówek.
4. Marchewka- o tym, że posiada β- karoten i zapewnia ładny koloryt cery wie każdy, jednak nie wszyscy mogą być świadomi tego, iż marchew wpływa na elastyczność błon śluzowych, reguluje trawienie i poziom cholesterolu. Korzeń marchewki zawiera związki o działaniu insulinopodobnym , więc wykazuje działanie przeciwcukrzycowe. Wspomaga dodatkowo układ moczowy, stosuje się ją zatem w zapaleniach dróg moczowych. Pamiętaj, że marchewka spożywana na surowo ma niski indeks glikemiczny, jednak po ugotowaniu zwiększa go prawie dwukrotnie.
5. Jarmuż- roślina niezwykle ozdobna, ale też wyjątkowo zdrowa. W dużej garści pokrojonego jarmużu znajduje się dzienna dawka witaminy C dla dorosłej osoby! Ponadto jest źródłem witaminy A, K oraz wapnia, żelaza, miedzi i potasu. Jest zatem idealny dla osób, które np. unikają produktów mlecznych. Jarmuż stabilizuje też stężenie glukozy we krwi i działa antynowotworowo. Jego smak niestety nie należy do najprzyjemniejszych, ale jest na to rada. Możesz dodawać go do sałatek, łączyć z innymi produktami np. owocami- miksować, robić koktajle czy łączyć z makaronem lub ryżem.
7. Jabłka- średniej wielkości owoc ma około 100 kcal, więc jeśli ktoś nie będzie spożywał ich w nadmiarze, nie powinien obawiać się negatywnego wpływu na sylwetkę. Zawarte w nich pektyny wiążą i wspomagają usuwanie metali ciężkich z organizmu. Pod skórką znajduje się także witamina C, dlatego staraj się nie obierać tych owoców, najlepiej jeść je na surowo. Jabłka wzmacniają układ sercowo- naczyniowy oraz mięśnie, działają moczopędnie i są przede wszystkim lekkostrawne- jabłka powinny się znajdować w Twoim menu każdego dnia.
8. Gruszki- w 80% składają się z wody, w 100 g zawierają jedynie 54 kcal, więc są polecane nawet w dietach odchudzających. Ze względu na spore ilości potasu, mogą przyczyniać się do obniżania ciśnienia tętniczego. Gruszki regulują przemianę materii i zwiększają perystaltykę jelit. W składzie zawierają nawet rzadko spotykany jod oraz bor, ułatwiające pracę tarczycy oraz mózgu. Gruszki mają niski indeks glikemiczny (30), są więc polecane także cukrzykom. Najlepiej wybierać średnio dojrzałe owoce.
For Vers-24, Warsaw