Restauracja Milanovo to miejsce tworzone przez ludzi z wielką pasją i miłością do gotowania. Od lat znane jest tak mieszkańcom warszawskiego Wilanowa, jak i gościom odwiedzającym ogrody pobliskiego Pałacu Królewskiego. Lokal słynący z dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej ponownie otworzył swoje drzwi po remoncie.
Nowe, powiększone wnętrze powstało we współpracy Macieja Lubiaka z pracownią architektoniczną Modesi Homo Deco, a na gości czekają nowości w menu przygotowane we współpracy kulinarnej z Jerzym Sobieniakiem, z którym współpracuje od samego początku.
Restauracja Milanovo to miejsce doskonale znane nie tylko mieszkańcom Wilanowa. Właściciel restauracji i twórca marki Maciej Lubiak uważa, że dobre jedzenie powinno kusić swoim wyglądem i zapachem, a jego smak musi pozostać w pamięci na długi czas. Menu restauracji uwzględnia potrzeby każdego klienta oferując duży wybór dań fanom i smakoszom mięs oraz wegetarianom i weganom.
Po remoncie trwającym niemal 6 miesięcy Milanovo ponownie otworzyło się dla gości. Powiększona przestrzeń wygląda imponująco i ma niepowtarzalny klimat. W centralnym miejscu stanęły dwa zupełnie nowe, złote piece do wypiekania Pizzy Napoletany Canotto, z której słynie restauracja.
Architektura wnętrza utrzymana jest w odcieniach drewna, bieli i złota, ozdobiona wysmakowanymi dodatkami oraz idealnie dobraną zielenią i światłem. Dopracowane w każdym szczególe wnętrza sprawiają, że w Milanovo poczujemy się przyjaźnie
i wyjątkowo.
“Kiedyś zastanawiałem się, czy nie otworzyć kolejnej restauracji. Dziś wiem, że nie miałbym wystarczająco czasu, aby poświęcić się tylko byciu restauratorem. Ale ponieważ nadarzyła się sposobność, postanowiłem powiększyć przestrzeń. Nowe Milanovo po powiększeniu ma do dyspozycji ponad 600 m², a ilość miejsc siedzących zwiększyła się do ponad 140. Dodatkowo mamy 52 miejsca w ogrodzie zimowym, a w sezonie wiosna – jesień nasz ogródek letni oferuje dodatkowych 50 miejsc ” – mówi założyciel Maciej Lubiak.
W restauracji Milanovo na gości czekają dania włoskie i nie tylko – m.in. kilkadziesiąt rodzajów pizzy Napoletany Canotto, dania dla dzieci i obłędne desery. W menu, które od lat serwuje te same, sprawdzone dania pojawiły się też nowości. Wśród nich m.in. pizza Africana, pizza Bolognese e béarnaise, pizza Crema di Tonno; sałatka Superfoods, aromatyczne Żeberka BBQ, krewetkowa Buła Marcello, Fish&Chips czy Wege Burger. Warto sprawdzić nową kartę, bo smaki są naprawdę niepowtarzalne.
“Milanovo to mój drugi dom. Traktuję to miejsce jak własną, rodzinną kuchnię. To tu nauczyłem się podstaw gastronomii i wyczucia kulinarnego, dlatego wszystkie dania, które goście znajdą w karcie, ubóstwiam także ja” – dodaje Maciej Lubiak.
Milanovo to przyjemne miejsce na poranną kawę czy śniadanie, idealne miejsce na spotkanie, a wieczorem, gdy zapada zmrok, pięknie oświetlona i idealna przestrzeń na wieczorną kolację przy lampce wina. To także idealne miejsce do większych rodzinnych czy biznesowych spotkań oraz organizacji małych, kameralnych uroczystości.
Niezależnie czy mieszkamy w Wilanowie, czy w innych dzielnicach miasta, koniecznie trzeba zajrzeć do Milanovo. Restauracja usytuowana w najbliższym sąsiedztwie Królewskiego Pałacu w Wilanowie otwarta jest dla gości od poniedziałku do czwartku w godz. 8:00 – 22:00, w piątek od 8:00 do 23:00, w sobotę od 9:00 do 23:00 zaś w niedzielę w godzinach 9:00–22:00. Jedzenie można też zamówić z dowozem w dzielnicach Wilanów, Konstancin i Sadyba.
Tekst/zdjęcia: materiały prasowe