Orzechy, nasiona i pestki to bogactwo nie tylko ważnych składników mineralnych i witamin, ale także antyoksydantów – polifenoli, izoflawonów oraz steroli roślinnych. Orzechy korzystnie wpływają na układ krążenia poprzez działanie przeciwmiażdżycowe, regulację lipidów oraz ciśnienia tętniczego. Ponadto działają antynowotworowo, redukują stres oksydacyjny, korzystnie wpływają na funkcje poznawcze, pamięć, koncentrację oraz zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimera. Orzechy zawierają kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone, witaminy E, K, kwas foliowy i tiaminę, magnez, potas, białko oraz błonnik pokarmowy. Mimo, że są kaloryczne pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ponieważ na długo zapewniają uczucie sytości.
Orzechy brazylijskie – źródło selenu korzystnie wpływającego na tarczycę, wapnia (ważny dla kości i zębów), magnezu (korzystny wpływ na układ nerwowy), potasu oraz witaminy E i kwasu foliowego.
Migdały – źródło witamin B2, E oraz błonnika, a poza tym nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu. Migdały chronią przed chorobami serca oraz cukrzycą.
Orzech włoski – doskonałe źródło kwasów omega‑3, które obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, zmniejszają tendencję do powstawania zakrzepów, a ponadto źródło fosforu, który korzystnie wpływa na pracę mózgu.
Słonecznik – bogate źródło witaminy E oraz fitosteroli, które obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy.
Pestki dyni – doskonałe źródło cynku oraz miedzi, a także magnezu korzystnie wpływającego na układ nerwowy oraz funkcje poznawcze mózgu.
Siemię lniane – zaliczane do superfoods, czyli żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Doskonałe źródło magnezu, antyoksydantów oraz kwasów omega‑3.
Nasiona konopii – doskonałe źródło białka, witaminy E. Nasiona te charakteryzuje wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz idealna proporcja (3:1) pomiędzy kwasami omega‑6 (kwasem linolowym) i omega‑3 (kwasem linolenowym).
Sezam – jest jednym z najbogatszych źródeł fitosteroli, które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając tym samym rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Mak – bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia – 100 gramów maku zawiera około 1300 mg wapnia, a ty samym pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Jedno jest pewne – orzechy, nasiona oraz ziarna to produkty o wysokiej wartości energetycznej, jednak ich dodatek do codziennej diety nie tylko nie będzie powodował odkładania się tkanki tłuszczowej, ale korzystnie wpłynie na jej redukcję! Idealna porcja to 30–35 gramów orzechów dziennie. Oczywiście mówimy tu o orzechach, nasionach i pestkach w łupinach – wystrzegaj się kupowania tych produktów w formie prażonej, solonej oraz karmelowych i chipsowych otoczkach. Jeśli jesteś fanem masła orzechowego wybieraj to bez dodatku soli, cukru oraz oleju palmowego.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24