Tekst: Katarzyna Kałaska
Na rynku polskim pojawił się kilka miesięcy temu i od razu pokochały go gwiazdy i wszyscy, którzy dbają o zdrowy styl życia. Znały i stosowały go już nasze babcie, jednak jego właściwości zostały aktualnie kolejny raz docenione. Okrzyknięty jest przez wielu jako środek rozwiązujący problem nadwagi, otyłości i wzmacniający cały organizm. Czy moda na zielony jęczmień (bo o nim mowa) jest uzasadniona czy to kolejny chwilowy trend i chęć zysku producentów?
Składniki, które znajdują się w młodym jęczmieniu wpływają pozytywnie na pracę całego przewodu pokarmowego. Są to:
- - chlorofil,
- - aminokwasy takie jak np.: tryptofan, alanina, kwas glutaminowy, metionina, lizyna, arginina, seryna, tyrozyna,
- - witaminy: A, C, E, B1, B2, B3, B6, K,
- - enzymy takie jak: peroksydaza, dysmutaza ponadtlenkowa, katalaza,
- - składniki mineralne: selen, magnez, żelazo, cynk, potas, wapń, miedź, jod, siarka, żelazo,
- - kwasy tłuszczowe: linolowy i linolenowy.
Większość wymienionych wyżej składników znacie. Chcielibyśmy skupić się na wpływie i korzyściach płynących z przyjmowania chlorofilu. Uważa się, że ten zielony związek:
- - oczyszcza organizm z toksyn,
- - zapewnia podaż żelaza zapobiegając niedokrwistości,
- - wspomaga pracę wątroby,
- - generuje produkcję erytrocytów (czerwonych krwinek),
- - przyspiesza gojenie się skóry i błon śluzowych,
- - reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom,
- - poprawia wzrok.
Młody jęczmień uprawiany jest naturalnymi sposobami. Wzrastanie odbywa się bez żadnych dodatkowych, sztucznych substancji. Uważa się, że regularne picie soku zapewnia podobną dawkę witamin i antyoksydantów, jaką znajdziemy w bardzo dużej porcji warzyw. Pierwsze efekty zauważyć można po około 3 tygodniach stosowania. Poleca się wypijanie dwóch szklanek dziennie przygotowanych z jednej małej łyżeczki od herbaty. Proszek należy rozpuścić w wodzie lub soku owocowym. Z uwagi na to, że wysoka temperatura niszczy część cennych substancji znajdujących się w produkcie, młody jęczmień warto zalać ciepłą wodą, nie gorącą. Połączenie go z sokiem może być dobrym rozwiązaniem, ponieważ jego smak nie jest zachwycający.
Na rynku spotkać można młody jęczmień w postaci proszku (ususzone liście) i skoncentrowanego soku. Cena proszku jest niższa niż soku, dlatego też jest częściej wybierana przez konsumentów.
Czy młody jęczmień jest rzeczywiście takim hitem? Najlepiej byłoby żeby każdy indywidualnie wypróbował i wyrobił sobie zdanie na ten temat. Niewątpliwie producenci wykorzystują trend i zainteresowanie konsumentów. Z pewnością młody jęczmień zawiera cenne dla organizmu składniki, jednak proszek przyrządzony z niego czyli produkt skoncentrowany zawsze będzie zawierał więcej składników niż występując w naturalnej postaci bez odparowania wody. Zachęcamy do sprawdzenia czy rzeczywiście można cudownie po nim schudnąć nie łącząc go z dietą i aktywnością fizyczną. Koniecznie dajcie znać o efektach i podzielcie się opinią.
For Vers-24, Warsaw