To, co jemy i jak jemy ma odzwierciedlenie nie tylko w naszym zdrowiu, ale i ogólnym samopoczuciu. Koncepcja Mindful eating, a po polsku uważnego jedzenia wywodzi się z buddyzmu i stanowi ona część praktyki mindfulness – zwanej po polsku uważnością. Chcesz czuć się dobrze, tracić na wadze i nie rezygnować z ulubionych posiłków? Poznaj koncepcję mindful eating.
Uważne jedzenie (Mindful Eating) to nic innego jak świadome jedzenie. Skupienie oraz celebracja spożywanego posiłku to podstawa mindful eating. Nie myślcie, że to kolejna dieta, którą wam proponujemy! To po prostu inne podejście do odżywiania – nie tyle dieta, co styl życia. Cała koncepcja uważnego jedzenia wywodzi się z mindfulness – nazwanej u nas uważnością. Mindfulness to metoda wykorzystywana w psychologii. Pomaga w redukcji stresu, zwiększa koncentrację i poprawia samopoczucie. Jest stosowana także w profilaktyce wielu chorób, takich jak choroby serca, zaburzenia neurologiczne czy choroby psychosomatyczne. Stosując technikę mindful eating możecie nauczyć się prawidłowo rozróżniać uczucia głodu i sytości i zapomnicie co to kompulsywne jedzenie, nadwaga
i obżarstwo. Psychologowie oraz dietetycy przekonują, że dzięki skupianiu się na jedzeniu nasze kubki smakowe na nowo wyczuwają i uczą się naturalnych smaków. Dzięki temu słodycze nagle stają się za słodkie a chipsy za słone. Wiele badań wskazuje, że uważne jedzenie może przyczynić się nie tylko do utraty wagi, ale także dodać energii i pozwolić cieszyć się z życia.
Zasady diety mindful:
- Jedz w spokoju i skupieniu – podczas posiłku nie pozwól, aby rozpraszały ciękomputer, telefon czy telewizor. To czas dla ciebie. Skupiając uwagę na posiłku, będziesz kontrolował to co jesz i ile jesz. Postaraj się czerpać przyjemność z posiłku – delektuj się jego smakiem i zapachem, jedz wolno – dzięki tym prostym trikom będziesz konsumować mniej.
- Nie odmawiaj sobie jedzenia, które jest niezdrowe – zasada dzielenia posiłków na te dobre i te złe tutaj nie działa. Jedząc intuicyjnie możemy pozwolić sobie nawet na tuczące i niezdrowe jedzenie. Dlaczego? To proste – w mindful eating jemy to, na co mamy ochotę! Jest tylko jedno „ale” – jemy z głową! Jeśli po zjedzeniu jednego kawałka ciasta czujemy się pełni i nasyceni jego smakiem, nie sięgamy po drugie – skupiamy się już tylko na smaku, który pozostał nam w ustach.
- Intuicja ma znaczenie – słuchamy siebie. Nie ignoruj ssania w żołądku, nie udawaj, że nie czujesz głodu. Zwracaj uwagę na to, jakie składniki ci służą, a które sprawiają, że czujesz się niedobrze. Pamiętaj, aby nie jeść na siłę, aż do pustego talerza – jeśli poczujesz, że masz dość, odpuść i zakończ posiłek.
- Odrzuć stare nawyki – skup się na kwestii chwili sięgania po jedzenie – robisz to kiedy jesteś naprawdę głodny? A może jesz także kiedy jesteś zestresowany albo nudzisz się w domu? Postaraj się jeść posiłki o regularnych porach oraz nie odreagowywać tą czynnością emocji. Ucz się na błędach – to bardzo ważne. Zanim kolejny raz sięgniesz po ciastko, przypomnij sobie jego smak i zastanów się, czy objadanie się faktycznie ci służy.
- Pozbądź się wyrzutów sumienia – nie stosuj kar wobec siebie za zjedzenie więcej niż jednego kawałka ciasta – zaakceptuj to i idź dalej! Nie panikuj, nie głoduj przez resztę dnia. Żyj w zgodzie ze sobą, a łatwiej ci będzie kontrolować napady głodu oraz niepohamowane zachcianki na niezdrowe jedzenie.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers24