Fleksitarianizm to nowy i ostatnio bardzo modny (szczególnie za granicą) sposób odżywania, który bazuje na zasadach diety wegetariańskiej, ale dopuszcza sporadyczne spożywanie mięsa. Nazwa tej diety wywodzi się od dwóch angielskich słów – flexible (elastyczny) oraz vegetarian, co w połączeniu daje znaczenie „elastyczny wegetarianizm” (flexitarian diet). Co prawda mniej restrykcyjny, ale równie zdrowy. Dieta wegetariańska to zdrowy sposób odżywiania, który chroni nas przed wystąpieniem nadwagi i otyłości oraz rozwojem wielu chorób (szczególnie chorób układu krążenia). Wielu osobom ciężko ją utrzymać ze względu na brak mięsa – to dla was amerykańska dietetyczka Dawn Jackson Blatner stworzyła fleksitarianizm.

Fleksitarianizm – dieta na lato
Fleksitarianizm skierowany jest do osób, które mimo chęci przejścia na wegetarianizm nie są w stanie całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa. Ten sposób odżywiania zakłada spożywanie mięsa w niewielkich ilościach, od czasu do czasu (najlepiej raz, maksymalnie dwa razy w tygodniu). Jeśli szukacie zdrowego sposobu odżywiania, który nie wymaga od was wielu poświęceń spróbujcie tego lata przejść na fleksitarianizm.
Główne zasady diety
O fleksitarianizmie zrobiło się głośno w 2008 roku za sprawą książki “The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease and Add Years to Your Life” (Dieta fleksitariańska: przeważnie wegetariański sposób, aby stracić na wadze, być zdrowszym, uchronić się przed chorobami i przedłużyć życie). W książce amerykańskiej dietetyczki możecie znaleźć przykłady planów dietetycznych oraz propozycje posiłków (głownie wegetariańskich). Fleksitarianizm tak naprawdę nie obliguje nas do przestrzegania ścisłych zasad, a jedynie zachęca do częstszego zamieniania mięsa na produkty roślinne. Podstawą diety są produkty wegetariańskie: pełnoziarniste zboża, rośliny strączkowe (główne źródło białka), produkty mleczne, jaja, orzechy i ziarna oraz warzywa i owoce. Produkty, których spożycie należy ograniczyć to mięso i wszelkie produkty i wyroby mięsne. Dozwolone jest spożywanie od czasu do czasu chudego, białego mięsa – fleksitarianie wybierają najczęściej ryby, kurczaka, indyka oraz królika. Spożywanie mięsa czerwonego powinno być ograniczone do minimum, najlepiej jednak wykluczyć je z diety. Zabronione jest również spożywanie wysoko przetworzonych produktów mięsnych. Fleksitarianizm zawiera wszystko, czego potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania – dostarcza węglowodanów złożonych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
Korzyści – czy fleksitarianizm jest zdrowy?
Fleksitaarianizm, podobnie jak wegetarianizm ma pozytywny wpływ na organizm. Chroni przed rozwojem nadwagi i otyłości oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych (choroby serca i układu krążenia, cukrzyca, nowotwory). Jest to związane z dużą ilością błonnika dostarczanego wraz z dietą oraz małym spożyciem tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Dzięki dużemu spożyciu warzyw i owoców dieta bogata jest w witaminy i składniki mineralne a także ważne dla nas antyoksydanty. Ograniczenie spożycia mięsa rekomenduje także Instytut Żywności i Żywienia, co potwierdził podczas publikacji nowej piramidy żywieniowej. Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych wiąże się nie tylko z obniżeniem ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, ale związane jest także z obniżeniem ryzyka wystąpienia otyłości. Badania pokazują, że śmiertelność z powodu chorób układu krążenia u wegetarian, jest mniejsza w porównaniu do osób, które odżywiają się w sposób tradycyjny. Wegetarianie są także mniej narażeni na wystąpienie cukrzycy oraz niektórych nowotworów (między innymi nowotworu jelita grubego). Pamiętajcie, że regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców oraz nasion roślin strączkowych przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia żywności wysoko przetworzonej pomoże wam cieszyć się zdrowiem. Warto podkreślić, że fleksitarianizm (podobnie jak semiwegetarianizm) pokrywa zapotrzebowanie organizmu na białko oraz składniki odżywcze, które w zasadzie nie występują w produktach roślinnych, a należą do nich kwasy tłuszczowe omega‑3 oraz witamina B12. Dieta jest polecana osobom z nadciśnieniem, chorobami układu krążenia oraz otyłością.
Najważniejsze korzyści fleksitarianizmu:
- Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych,
- Ograniczenie spożycia cholesterolu wraz z dietą,
- Duża ilość witamin i minerałów dostarczanych do organizmu,
- Duża ilość błonnika pokarmowego,
- Ochrona przed rozwojem chorób cywilizacyjnych.
Wielu z was pewnie zastanawia się, czy ta dieta pozwoli wam schudnąć. Prawdopodobnie tak. Dieta oparta głównie na produktach pełnoziarnistych oraz warzywach i owocach jest mniej kaloryczna niż zwykła, tradycyjna dieta oraz zapewnia dłuższe uczucie sytości po posiłku. Deficyt kaloryczny oraz aktywność fizyczna spowodują, że łatwiej pozbędziecie się zbędnych kilogramów.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Kolaż: Laura Osakowicz
Źródło zdjęć: Printerest