Canihua z zielonymi warzywami, tofu i sosem miso

Canihua – kuzynka komosy ryżowej, pełna wartościowego białka i węglowodanów złożonych, świetna alternatywa dla klasycznych kasz. Wypróbuj nasz przepis na proste danie z canihuą, warzywami i  i pysznym sosem miso!

Składniki:

3/4 szkl. cani­huy
100g tofu natu­ral­ne­go, pokro­jo­ne­go w kost­kę
1/2 szkl. posie­ka­ne­go pora
1/2 szkl. pokro­jo­nej w kost­kę zie­lo­nej papry­ki
1 szkl. pokro­jo­nej w kost­kę cuki­nii
garść szpi­na­ku
1 łyż­ka ole­ju koko­so­we­go
1 ząbek czosn­ku
1/2 łyżecz­ki soli
szczyp­ta gał­ki musz­ka­to­ło­wej
2 łyż­ki jasnej pasty miso
sok z 1/2 cytry­ny
1/3–1/2 szkl. wody
upra­żo­ne orze­chy i mig­da­ły

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, warzywa pokroić i poddusić na patelni, dodać przyprawy oraz ugotowaną canihuę. Pastę miso zmieszać z wodą i z sokiem z cytryny.  Udekorować uprażonymi migdałami.

Tekst/zdjęcia: VERS-24




Komentarze

komen­ta­rzy