JedzenieStyl życia

Canihua z zielonymi warzywami, tofu i sosem miso

Canihua – kuzynka komosy ryżowej, pełna wartościowego białka i węglowodanów złożonych, świetna alternatywa dla klasycznych kasz. Wypróbuj nasz przepis na proste danie z canihuą, warzywami i  i pysznym sosem miso!

Canihua z zielonymi warzywami, tofu i sosem miso

Cani­hua z zie­lo­ny­mi warzy­wa­mi, tofu i sosem miso

Składniki:

3/4 szkl. cani­huy
100g tofu natu­ral­ne­go, pokro­jo­ne­go w kostkę
1/2 szkl. posie­ka­ne­go pora
1/2 szkl. pokro­jo­nej w kost­kę zie­lo­nej papryki
1 szkl. pokro­jo­nej w kost­kę cukinii
garść szpinaku
1 łyż­ka ole­ju kokosowego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżecz­ki soli
szczyp­ta gał­ki muszkatołowej
2 łyż­ki jasnej pasty miso
sok z 1/2 cytryny
1/3–1/2 szkl. wody
upra­żo­ne orze­chy i migdały

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, warzywa pokroić i poddusić na patelni, dodać przyprawy oraz ugotowaną canihuę. Pastę miso zmieszać z wodą i z sokiem z cytryny.  Udekorować uprażonymi migdałami.

Canihua z zielonymi warzywami, tofu i sosem miso

Cani­hua z zie­lo­ny­mi warzy­wa­mi, tofu i sosem miso

Canihua z zielonymi warzywami, tofu i sosem miso

Cani­hua z zie­lo­ny­mi warzy­wa­mi, tofu i sosem miso

Tekst/zdjęcia: VERS-24

Komentarze

komentarzy

Related posts
Zdrowie

Co to jest canihua?

Cani­hua to nie­da­le­ki krew­ny komo­sy ryżo­wej pocho­dzą­cy z Ame­ry­ki Połu­dnio­wej. Rośli­na ta jest nie­zwy­kle popu­lar­na w kuch­ni andyj­skiej, jed­nak jej eks­port jest znacz­nie utrud­nio­ny. W Pol­sce ziar­na cani­hua może­cie zna­leźć jedy­nie w skle­pach eko­lo­gicz­nych, ale…
Więcej