Tekst: Monika Koryś
Zdjęcia: Vers-24
5 RZECZY, KTÓRYCH NIE WIESZ O MIODZIE:
1. IDEALNY PRZED TRENINGIEM
Miód w sposób naturalny podnosi poziom energii. Dodany do koktajlu przedtreningowego zwiększa wydajność organizmu i mięśni.
2. DOSKONAŁY NA TRAWIENIE
Zmniejsza ilość kwasu żołądkowego, wspomaga trawienie i łagodzi podrażnienia żołądka. Ponadto wpływa na powstawanie nowych bakterii ochronnych w układzie pokarmowym.
3. REWELACYJNY DLA ZDROWIA SKÓRY
Miód działa antybakteryjnie, polecamy jeść go w małych dawkach rano i wieczorem gwarantując sobie tym samym zdrowy, naturalny wygląd. Doskonały na problemy skórne i podrażnienia, wzmacnia całą jej kondycję. Polecamy maseczki z miodu.
4. WSPANIELE WZMACNIA ODPORNOŚĆ
Jest idealnym rozwiązaniem na wzmocnienie się podczas grypy bądź przeziębienia, gdyż jest pełen antyoksydantów i polifenoli, które też dodatkowo chronią organizm przed uszkodzeniami komórek i infekcjami.
5. FENOMENALNY SPOSÓB NA OPARZENIA
Miód ma właściwości, które wytwarzają tlenek wodoru, ten zaś łagodzi i zmniejsza oparzenia oraz korzystnie wpływa na gojenie się skóry.
5 ZASTOSOWAŃ MIODU W TWOJEJ KUCHNI:
1. MIÓD Z FASOLĄ
Brzmi odstraszająco? Smakuje pysznie! Połącznie generalnie większości roślin strączkowych ze smakiem miodu to mała tajemnica najlepszych szefów kuchni! Rozwiązanie pozwala uzyskać nietypowy smak i urozmaicić strączkowe potrawy. Przy okazji przygotowywania tych warzyw koniecznie dodaj łyżkę lub dwie miodu i zaskocz się smakiem! Fasolka szparagowa karmelizowana miodem zamiast dodatku bułki tartej – to kuchnia fusion! Jesteśmy na tak!
2. MIÓD W PIECZYWIE
Oprócz walorów smakowych miód zawarty w pieczywie umożliwia dłuższe zachowanie świeżości i wilgoci, pozwala dłużej cieszyć się smakiem. Poza tym idealnie komponuje się w pieczywie z zawartością pestek, ziaren i orzechów, my polecamy oczywiście tylko te z pełnego ziarna i z zawartością prawdziwego miodu.
3. MIÓD W DIPACH I DRESSINGACH
Poza oliwą z oliwek, to właśnie miód jest najlepszą bazą do wszelkiego rodzaju sosów. Zarówno tych na zimno jak i na ciepło ( pamiętaj tylko podczas przyrządzania, by temperatura nie była za wysoka, gdyż miód straci swoje właściwości odżywcze- najlepiej dodaj go na koniec). Idealnie komponuje się zarówno z jogurtem jak i oleistymi dressingami. Ocet balsamiczny, miód, czosnek i oliwa- koniecznie wypróbuj, nie pożałujesz!
4. MIODOWA GLAZURA
Miód to doskonały smakowy dodatek do wielu warzyw, jak również mięs. Wspaniale nadaje się do zastosowania jako, tak zwana w kuchennym języku : glazura dań. Marchewka ze świeżym imbirem i miodową glazurą przygotowana na „wolnym ogniu” przy użyciu teflonowej patelni, to raj dla podniebienia! Ponadto wypróbuj miód do marynaty przed grillowaniem potraw, a także do pieczonego kurczaka. Warto również połączyć z musztardą i polać brukselkę, niezapomniany smak.
5. MIODOWE OWOCE
Próbowałaś/eś kiedyś owocowe fondue z miodem zamiast czekolady? Jeśli nie, koniecznie przetestuj tę alternatywę. Owszem jest tam kakao, a zatem dużo magnezu, ale i spora dawka cukru. Od czasu do czasu pozwalaj sobie na wersję z czekoladą , ale w tym jesienno-zimowym okresie polecamy wypróbowanie naszego pomysłu. Jest to wyjątkowo smaczne rozwiązanie do wzbogacenia smaku tych kwaśnych owoców jak np. grejfrut, ale również doskonale podkreśla smak słodszych owoców. Dodatkowo możesz dodawać łyżkę miodu do każdego owocowego koktajlu czy smoothies.
Musimy jednak niezmiernie uważać i pamiętać, iż opisane wyżej właściwości dedykowane są tylko dla prawdziwego miodu. Sztuczny w niczym nie przypomina opisanego bogactwa smaku i korzystnego działania dla organizmu. Miód jest niestety najbardziej fałszowaną żywnością. Unikajmy więc tych z napisem „sztuczny” bądź „mieszanka miodu” i koniecznie sprawdzajmy skład, gdyż wiele producentów, używa odpowiednich barwników i aromatów serwując nam w słoiku przerobiony cukier! Zainwestuj w ten prawdziwy i ciesz się jego walorami.
For Vers-24, Warsaw