Próbowaliście kiedyś hodować zioła w swojej kuchni? Rosnące zioła w domu to oszczędne hobby, które przy okazji dba o twoje zdrowie. Oprócz dodawania smaku potrawom, zioła działają korzystanie na nasz organizm, gdyż są pełne składników odżywczych. Poznajcie siedem rodzajów ziół, które warto hodować samemu.
Mięta
Mięta dobrze rośnie zarówno w wilgotnych i zacienionych miejscach, jak i tych pełnych słońca. Rośnie bardzo szybko, dlatego należy ją trzymać w dużych doniczkach. Mięta ma właściwości przeciwutleniające, wykrztuśne (pomaga w pozbyciu się śluzu z dróg oddechowych), antyseptyczne i przeciwzapalne. Wspomaga także trawienie oraz leczenie niestrawności, zgagi i wymiotów. Jest bogata w witaminy A i C, mangan i żelazo.
Bazylia
Jedno z najpopularniejszych ziół na świecie. Nasiona bazylii trzymaj w ciepłym, słonecznym miejscu i regularnie podlewaj, aby utrzymać wilgoć gleby. Pamiętaj, że bazylia jest bardzo wrażliwa na zimno. Jej najważniejsze właściwości działają przeciwutleniającą, antyseptycznie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Zawiera także wiele składników odżywczych takich jak: witaminy A, C i K, mangan, miedź, wapń, żelazo i magnez. Bazylia jest stosowana w leczeniu wzdęć, nudności, trądziku oraz bólów głowy.
Rozmaryn
Ostry aromat rozmarynu to naturalny środek odstraszający wiele szkodników ogrodowych (w tym komarów!). Rozmaryn jest naturalnym lekarstwem łagodzącym niestrawności, neutralizującym nieświeży oddech oraz łagodzącym ból. Olej rozmarynowy pomaga w walce z łupieżem, stymuluje wzrost włosów oraz łagodzi podrażnienia skóry. Rozmaryn jest dobrym źródłem żelaza, wapnia oraz witaminy B6.
Tymianek
Tymianek stosowany jest w ziołowych lekarstwach wspomagających choroby układu oddechowego, takie jak zapalenie oskrzeli. Jest silnym przeciwutleniaczem, działa wykrztuśnie, antyseptycznie i antybakteryjnie. Tymianek może być stosowany do leczenia kaszlu, bólu gardła oraz zapalenia oskrzeli. Jest doskonałym źródłem witamin C i A oraz żelaza, manganu i miedzi. Dobrze łączy się z pietruszką, cebulą i czosnkiem.
Pietruszka
Pietruszka preferuje wilgotną glebę oraz półcień. Jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz wspomaga trawienie. Pietruszka to dobre źródło flawonoidów i przeciwutleniaczy. Zawiera także witaminy: C, B‑12, K, A oraz kwas foliowym. Jest stosowana w leczeniu infekcji dróg moczowych, niestrawności, kamieni nerkowych oraz kaszlu. Odświeża oddech.
Oregano
Kojarzy się głównie z kuchnią włoską i hiszpańską. Oregano ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, moczopędne oraz wykrztuśne. Jest bogate w witaminy: A, C, E, K oraz składniki mineralne: żelazo, mangan, wapń, niacynę, cynk i magnez. Oregano może być stosowane w leczeniu przeziębień, bólu gardła, gorączki, wymiotów oraz bólu zębów. Dobrze komponuje się z mięsem i roślinami strączkowymi.
Melisa
Melisa jest łatwa w uprawie i oprócz swego cudownego aromatu oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Łagodzi napięcie nerwowe i mięśniowe, skraca czas gojenia się ran, zmniejsza stan zapalny i zapobiega infekcjom. Pomaga w leczeniu opryszczki, migreny, bólów menstruacyjnych i żołądkowych. Napar melisy działa uspokajająco i łagodzi napięcie mięśniowe.
Zioła mają nie tylko walory smakowe, ale są też zdrowe i korzystnie wpływają na nasze samopoczucie, dlatego zachęcamy was do samodzielnej uprawy, która z pewnością nie tylko pięknie ozdobi wasze kuchnie, ale też przyniesie wiele radości ☺
Tekst: Martyna Urbańska
Zdjęcia: Laura Osakowicz