Jedzenie

Zapiekanka z rzepy, ziemniaków i boczku pod beszamelem

Zapiekanka z rzepy, ziemniaków i boczku pod beszamelem

Skład­ni­ki:

  • jed­na duża rzepa
  • 4 ziem­nia­ki
  • pół cebu­li
  • 100 g boczku
  • 2 (lub wię­cej;)) ząb­ki czosnku
  • pół pęcz­ka natki pietruszki
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • ok 2 łyż­ki mąki
  • sól, bia­ły pieprz, gał­ka muszkatołowa

Pora­dy: 

By przy­go­to­wać sos wymie­sza­łam masło z mąką i zaczę­łam pod­sma­żać. Doda­wa­łam stop­nio­wo mle­ko o tem­pe­ra­tu­rze poko­jo­wej, cały czas mie­sza­jąc, by nie powsta­ły grud­ki. Pod­grze­wa­łam, aż sos ‚wchło­nął’ całe mle­ko i zgęst­niał. Doda­łam sól, pieprz, gał­kę musz­ka­to­ło­wą i prze­ci­śnię­ty przez pra­skę czo­snek oraz posie­ka­ną natkę pietruszki.

Boczek i cebu­lę pokro­iłam w kost­kę i pod­sma­ży­łam na teflo­no­wej patelni.

Obra­ne ziem­nia­ki obgo­to­wa­łam przez 10 minut.

Obra­ną rze­pę i ziem­nia­ki pokro­iłam w pla­stry i ukła­da­łam naprze­mian w naczy­niu żaro­od­por­nym. Warzy­wa zala­łam sosem besza­me­lo­wym i posy­pa­łam wysma­żo­nym bocz­kiem z cebulą.

Zapie­ka­łam w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 180°C przez oko­ło 20 minut, aż sos się zezło­cił (przy czym chy­ba prze­sa­dzi­łam nie­co z opcją gór­nej grzałki.

Zapiekanka z rzepy, ziemniaków i boczku pod beszamelem

SMACZNEGO!

Tekst: Nata­lia Nowak-Bartek
Zdję­cia: Krew i mleko


For Vers-24, Warsaw

_____

WIĘCEJ:
krewimleko.wordpress.com
POLECAJCIE:

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *