Składniki:
- jedna duża rzepa
- 4 ziemniaki
- pół cebuli
- 100 g boczku
- 2 (lub więcej;)) ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- ok 2 łyżki mąki
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Porady:
By przygotować sos wymieszałam masło z mąką i zaczęłam podsmażać. Dodawałam stopniowo mleko o temperaturze pokojowej, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Podgrzewałam, aż sos ‚wchłonął’ całe mleko i zgęstniał. Dodałam sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.
Boczek i cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na teflonowej patelni.
Obrane ziemniaki obgotowałam przez 10 minut.
Obraną rzepę i ziemniaki pokroiłam w plastry i układałam naprzemian w naczyniu żaroodpornym. Warzywa zalałam sosem beszamelowym i posypałam wysmażonym boczkiem z cebulą.
Zapiekałam w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż sos się zezłocił (przy czym chyba przesadziłam nieco z opcją górnej grzałki.
SMACZNEGO!
Tekst: Natalia Nowak-Bartek
Zdjęcia: Krew i mleko
For Vers-24, Warsaw