Imbir to roślina o liściastych łodygach i żółtawozielonych kwiatach. Przyprawa imbirowa pochodzi z korzeni tej rośliny. Od dawnych czasów ludzie używali imbiru w kuchni i medycynie. Jest to popularny, domowy środek na nudności, ból brzucha oraz inne problemy zdrowotne. W żywności i napojach imbir stosowany jest jako środek aromatyzujący, natomiast w produkcji jako składnik zapachowy w mydłach i kosmetykach.
Przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze zawarte w imbirze mogą pomóc w zapobieganiu lub leczeniu różnego rodzaju infekcji. Imbir jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, jednak nie dostarcza wielu witamin i minerałów. Dwie łyżeczki imbiru zawierają 4 kalorie.
Prawdopodobne korzyści wynikające ze stosowania imbiru:
- Nudności i wymioty wywołane lekami stosowanymi w leczeniu HIV/AIDS – badania sugerują, że codzienne przyjmowanie imbiru, 30 minut przed każdą dawką leku zmniejsza ryzyko nudności i wymiotów u tych pacjentów.
- Bolesne miesiączkowanie – badania sugerują, że przyjmowanie sproszkowanego imbiru w dawce 500‑2000 mg w ciągu pierwszych dni cyklu miesiączkowego zmniejsza ból u kobiet z bolesnymi miesiączkami. Niektóre badania sugerują nawet, że przyjmowanie imbiru działa równie dobrze jak niektóre leki przeciwbólowe.
- Zapalenie kości i stawów – większość badań pokazuje, że przyjmowanie imbiru może nieznacznie zmniejszyć ból u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów.
- Poranne mdłości – imbir wydaje się zmniejszać nudności i wymioty u niektórych kobiet w ciąży, jednak przyjmowanie jakichkolwiek ziół lub leków w czasie ciąży to decyzja, która zawsze powinna być skonsultowana z lekarzem.
Wiele osób używa imbiru, aby wyleczyć się z przeziębienia lub grypy. Jednak dowody na poparcie tej teorii nie do końca są przekonywujące. Naukowcy zbadali wpływ świeżego i suszonego imbiru na jeden wirus układu oddechowego w ludzkich komórkach. Wyniki pokazały, że świeży imbir może pomóc chronić układ oddechowy, podczas gdy suszony imbir nie miał takich właściwości. Prawdopodobnie imbir pomaga w zwalczaniu bakterii jamy ustnej związanych z zapaleniem dziąseł i przyzębia. Imbir nie dostarcza białka ani innych wartościowych składników odżywczych, ale jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że z tego powodu imbir może redukować stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny pojawia się, gdy w organizmie gromadzi się zbyt wiele wolnych rodników. Organizm musi pozbyć się wolnych rodników, aby zapobiec uszkodzeniom komórek, co może prowadzić do wielu chorób, w tym chorób nowotworowych. Dietetyczne przeciwutleniacze, takie jak imbir, pomagają organizmowi pozbyć się wolnych rodników.
Przed dodaniem większej ilości imbiru do diety lub przed przyjęciem suplementu imbiru skonsultuj się z lekarzem. Suplement może wchodzić w interakcje z lekami lub powodować inne problemy zdrowotne. Imbir może spowolnić krzepnięcie krwi. Przyjmowanie imbiru wraz z lekami, które spowalniają krzepnięcie, może zwiększyć ryzyko siniaków i krwawień.
Tekst: Martyna Ludwiniak