Nie bez powodu oliwa z oliwek nazywana jest złotym nektarem bogów, czy eliksirem długowieczności. Oprócz mitycznych przypowieści z różnych er historycznych, działanie prozdrowotne oliwy jest jednak po prostu faktem, który nie jest wiedzą powszechną. Restauracja Oliva, która szczyci się jedynym w Polsce autorskim Olive Barem oraz kuchnią bazującą na najlepszej jakości oliwie z krajów z nich słynących, wystartowała właśnie z kampanią edukacyjną o zaletach stosowania tego wartościowego tłuszczu na co dzień.
“#LEJESIE ma być długofalową akcją, która będzie uświadamiać odbiorców na temat właściwości prozdrowotnych oliwy z oliwek. Zależy nam na tym, żeby w przystępny sposób tłumaczyć ludziom, dlaczego ten tłuszcz warto wprowadzić do swojej diety oraz jak szeroko można go stosować – mówi Julia Adamczyk, właścicielka Restauracji Oliva.
Pierwsze informacje już pojawiły się na kanałach Restauracji Oliva oraz na dedykowanym blogu na stronie. Oprócz treści edukacyjnych, głodni wiedzy praktycznej będą mogli odkrywać bogaty świat oliwy dzięki przepisom oraz warsztatom, które są częścią akcji. #LEJESIE ma na celu także obalanie powszechnych mitów o oliwie i przekazanie rzetelnych informacji.
To pierwszy raz, kiedy restauracja w Polsce podejmuje się propagowania wiedzy na temat odżywiania oraz odpowiedniego przygotowywania potraw. W DNA Olivy zakodowana jest miłość do śródziemnomorskiej diety i kultury, bazowanie na lokalnych, sezonowych produktach a przede wszystkim oliwie najwyższej jakości. Nic dziwnego więc, że właścicielka restauracji na Ordynackiej w Warszawie Julia Adamczyk oraz manager Filip Książek postanowili swoimi działaniami wyjść poza dotychczas znane ramy gastronomicznej branży.
Do współpracy nad kampanią Restauracja Oliva zaprosiła dietetyczkę i psychodietetyczkę Katarzynę Błażejewską-Stuhr, która wspiera akcję merytorycznie. Jej misją jest propagowanie podejścia do odżywiania, które skupia się na tym, że dieta powinna być zarówno zdrowa jak i smaczna. Podczas akcji, jako specjalistka, będzie przybliżać wyjątkowe walory oliwy oraz jej szerokie zastosowania.
“Myśląc o walorach edukacyjnych wiedzieliśmy, że będziemy potrzebować osoby, która wesprzę naszą inicjatywę wiedzą merytoryczną. Dietetyczne podejście Pani Katarzyny jest zgodne z naszymi wartościami dlatego ten wybór był niezwykle naturalny” – podkreśla Filip Książek manager Olivy.
Pierwsze wideo z Katarzyną Błażejewską-Stuhr już pojawiło się w internecie! Kampanię #LEJESIE można śledzić na Instagramie @restauracja_oliva oraz na stronie restauracjaoliva.pl.
Tekst/zdjęcia: materiały prasowe