Za oknem plucha i ziąb! Brr! Już sama nazwa „ciepłe przyprawy” sprawia, że chcemy poczuć ich smak. Gdzie takich szukać? Wybieramy się do sklepu z międzynarodową żywnością i smakujemy. Dobre samopoczucie i zdrowie zaczynamy od kuchni. Jakie indyjskie antydepresyjne przyprawy polecamy tej jesieni? Przekonajcie się sami! Będzie pysznie i wesoło!
Na pierwszy ogień postawiliśmy indyjską przyprawę Garam Masala. Tradycyjny mix to połączenie przypraw takich jak: kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, czarny pieprz, chili w proszku, kardamon, koper włoski, kozieradka i kolendra. Mieszanki te różnią się smakiem, w zależności od tego, z jakiego rejonu Indii pochodzą. Garam Masala powstaje przez zmielenie przypraw, które następnie są opiekane na gorącej patelni. Idealna do farszów i wegetariańskich dań. Dodaj poprawiającej humor przyprawy do curry i powiedz jesiennej chandrze „Bye”!
Nasza Redaktor Naczelna Vers-24, India jest koneserką kawy i nie wyobraża sobie bez niej dnia. Jaką najbardziej lubi? Jak samo imię India wskazuje, jej faworytem jest kawa z cynamonem. To coś czemu nie może się oprzeć. Cynamon to gratka dla fanów słodyczy i indyjskich smaków. O wspaniałym i ciepłym aromacie! Nie dość, że poprawi Twoje samopoczucie, to jeszcze podkręci metabolizm na całego. Posypuj cynamonem owoce, desery i mleczne puddingi. My polecany przepis anty-stress na bazie cynamonu. Wystarczy łyżka miodu z cynamonem, 3 razy dziennie przez 3 tygodnie.
Na ostatek, wzięliśmy kardamon. Najstarsza i najdroższa przyprawa świata, ale co tam! Zdrowie jest bezcenne. Kardamon to królowa przypraw na jesień. Rozgrzewa, pomaga w przeziębieniach i jak smakuje! Wystarczy, że dodasz odrobiny kardamonu do herbaty, kawy, mleka lub puddingów na ryżu. Ta odrobina kulinarnego urozmaicenia da Ci pozytywnego kopniaka ☺ Pamiętaj szczęściu i zdrowiu trzeba pomagać.
Tekst: Ilona Jaworska