Fanatycy zdrowego odżywiania coraz częściej włączają do swojej diety coraz nowsze produkty. Nic dziwnego, że przyszła kolej na jadalne kwiaty, które nie tylko pięknie ozdabiają talerze, ale też doskonale smakują. Niektóre z nich zawierają mnóstwo witamin. Sprawdźcie, które kwiaty warto jeść (a których unikać) i w jaki sposób je przyrządzać.
Kwiaty jadalne poza ozdobą talerzy (ożywią każdą nudną potrawę!) posiadają wiele walorów smakowych, do których należą smaki: cytrynowy, pieprznym i lekko słodkawy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań rybnych i mięsnych, sałatek, surówek, a nawet ciast, tortów i deserów. Jadalne kwiaty nie są pozbawione wartości odżywczych. Zawierają wiele witamin (A, B, C, E) oraz składników, które wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie ( są to między innymi sole mineralne, makroelementy i mikroelementy, olejki eteryczne oraz białka i cukry). Jeśli zamierzamy włączyć kwiaty na stałe do naszej diety, najkorzystniejszym rozwiązaniem będzie założenie własnej uprawy, na przykład w skrzynce balkonowej na tarasie lub w ogrodzie. Dzięki temu będziemy pewni, że nasze kwiaty są czyste i świeże, a co najważniejsze pozbawione środków ochrony roślin i nawozów. Kwiatów najlepiej zbierać w dniu kiedy chcemy ich użyć do przygotowania potrawy.
Jak przechowywać zebrane kwiaty?
- Kwiaty zbieraj z własnej uprawy lub innego, bezpiecznego miejsca, które nie było pryskane środkami chemicznymi,
- Nie zbieraj kwiatów rosnących przy ruchliwych drogach, fabrykach czy zakładach. Kupowanie kwiatów w kwiaciarni także nie jest dobrym pomysłem, ponieważ są one pryskane rożnego rodzaju nabłyszczaczami i odżywkami, które całkowicie pozbawiają je ich funkcji spożywczej,
- Kwiaty możesz zbierać do koszyka wiklinowego lub lnianego a także do papierowej torebki. Unikaj przechowywania ich w popularnych torbach plastikowych,
- Przed spożyciem kwiaty należy umyć (szczególnie te, które rosną blisko ziemi),
- Kwiaty jadalne możesz zasuszyć i przechowywać w słoikach,
- Pamiętaj, że kwiaty mogą uczulać, dlatego zacznij od małej liczby płatków. Alergicy uczuleni na pyłki powinni szczególnie uważać na jadalne kwiaty,
- Jeśli nie jesteś pewna pochodzenia kwiatów lub ich bezpieczeństwa spożycia – nie ryzykuj! Możesz spowodować zatrucie organizmu.
Kwiaty trujące to między innymi: barwinek, konwalia, kaczeniec, krokus jesienny, lantana pospolita, naparstnica, oleander, ostróżka, powojnik, różanecznik, lobelia, zawilec, narcyz, azalia, hiacynt, hortensja, irys, glicynia, groszek pachnący.
Kwiaty jadalne to m.in. bazylia, bez lilak, bratek, brzoskwinia, chaber, chryzantema, cukinia, dynia, dziewanna, dziurawiec, fasola, fiołek, frezja, fuksja, goździk, grusza, hibiskus, jaśmin, jeżyna, kabaczek, karczoch, koniczyna, lawenda, liliowiec, lipa, lucerna, magnolia, mak, malwa, mieczyk, mniszek, nagietek, nasturcja, niecierpek, ogórecznik, pelargonia, pigwa, piwonia, róża, rumianek, słonecznik, stokrotka, storczyk, szałwia, tulipan, wiesiołek, wiśnia, wrzos.
Róża – najbardziej popularny kwiat ozdobny. Zawiera dużo witaminy C, flawonoidów oraz karotenoidów. Działa przeciwzapalnie i uspokajająco. Zarówno owoce, jak i płatki można wykorzystać do produkcji wielu przetworów.
Bratek – zawiera dużo witaminy C, mikroelementów i flawonoidów, dlatego stosowany jest w leczeniu trądziku młodzieńczego i innych chorób skórnych. Dobrze sprawdzi się jako składnik oraz ozdoba deserów.
Lawenda – głównym składnikiem lawendy jest olejek eteryczny zawierający około 60 proc. octanu linalonu i linalol. Lawenda jest znana ze swojego działania przeciwskurczowego i antyseptycznego. Zmniejsza także bóle brzucha oraz wzdęcia. Lawenda służy jako przyprawa do potraw mięsnych oraz jako dekoracja sałatek i deserów. Z lawendy można także przygotować miód.
Dynia – kwiaty dyni mają lekki, słodki, nektarowy smak. Mogą być dodawane do zup, omletów lub jajecznicy, a także jako dodatek estetyczny do sałatek.
Pomysłów na dania kwiatowe jest mnóstwo, wystarczy zakupić odpowiednią książkę kucharską (najnowsza to „Jadalne kwiaty. 178 przepisów na dania z kwiatów” autorstwa Małgorzaty Kalemba-Dróżdż) lub przejrzeć strony internetowe.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24