Tekst: Monika Koryś
Zdjęcia: pinterest.com
Grafika: Vers-24
Mały przewodnik dobrych manier przy stole!
Chociaż dzisiaj już jest niewiele środowisk, w których nieprzestrzeganie zasad savoir-vivre grozi natychmiastowym wykluczeniem z towarzystwa, nie powinniśmy zapominać o prawidłowej etykiecie podczas jedzenia. Dobre maniery świadczą o naszej kulturze, klasie i przede wszytskim szacunku do współtowarzyszy przy tym samym stole i wcale nie chodzi tylko o eleganckie przyjęcia, czy kolacje w wybornych restauracjach, ważne jest, by także posługiwać się kulturą osobistą oraz odpowiednimi wyuczonymi nawykami podczas zwykłego, codziennego funkcjonowania.
W obecnych czasach etykieta to nie jest już skostniały system zasad, a jest to przede wszystkim zdrowy rozsądek i empatia, a w stosowaniu współczesnej etykiety trzeba być elastycznym i umieć dostosowywać się do sytuacji. Ver-24 przedstawia kilka ewentualności i doradza jakie zachowanie będzie najbardziej odpowiednie oraz o czym koniecznie powinniśmy pamiętać (oczywiście nie popadając w skrajności ):
Zachowanie i estetyka:
- Nie powinniśmy trzymać łokci na stole, a głowy podpierać ręką!
- Sztućce są ułożone według kolejności użycia, wobec czego należy użyć w pierwszej kolejności te znajdujące się najdalej talerza.
- W przerwie jedzenia sztućce krzyżujemy na talerzu, a po zakończeniu posiłku kładziemy na nim równolegle.
- Serwetkę, która służy do otarcia ust w czasie posiłków, należy rozłożyć na kolanach.
- Kieliszki do wina bądź wody należy trzymać nie za kielich, a za nóżkę.
- Usta wycieramy lewą ręką, prawa powinna być wolna do podnoszenia napojów.
- Toasty często ubarwiają spotkania towarzyskie, pod warunkiem, że są krótkie i faktycznie zabawne! Pamiętajmy, że pierwszy powinien zawsze należeć do gospodarza.
- Łyżeczki do kawy i herbaty zawsze należy kłaść na spodeczku.
- Papierosy przy stole mogą się pojawić ewentualnie dopiero przy kawie i deserze, jeśli oczywiście wszyscy współtowarzysze mają na to ochotę.
- Obowiązujące zasady grzeczności zmieniają się, już nie należy życzyć smacznego, za to dalej wypada odchodząc od stołu podziękować za towarzystwo.
- Cytrynę, która często znajduje się na stole i ma zastosowanie nie tylko do herbaty, ale także do ryb i owoców morza, należy widelcem położyć na potrawie, a nożem wycisnąć.
- Do sałaty nie powinniśmy używac noża.
- Jedząc zupę musimy pamiętać, że nie należy jej studzić i dmuchać. Lepiej odczekać chwilkę, aż będzie chłodniejsza. Poza tym nabierając łyżką ciecz, należy wypełnić ją w połowie, a głębokiego talerza czy miseczki nigdy nie należy przechylać!
- Owoce morza zjadamy zazwyczaj za pomocą specjalnie przystosowanych do tego rodzajów sztućców.
- Makaron spaghetti jemy za pomocą widelca trzymanego w prawej dłoni i łyżki służącej jako podstawka do nawijania pasty.
- Szparagi, które kiedyś jadało się wyłącznie za pomocą widelca, aktualnie kroimy przy pomocy noża i zaczynamy jeść je od główki!
- Sushi je się palcami bądź pałeczkami maczając w sosach.
- Zbyt włókniste mięso można odsunąć na brzeg talerza. Natomiast jeśli zostało już przeżute i chcesz usunąć je z ust, zrób to w taki sam sposób w jaki do nich trafiło lub za pomocą serwetki (papierowej!).
- Gulasz bądź ragou można zjeść samym widelcem.
- Nie należy dosalać jedzenia przed spróbowaniem!
For Vers-24, Warsaw