Najnowsze miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy należące do Ferment Group – Koneser Grill znajduje się na warszawskiej Pradze. Oprócz znakomitej kuchni budowanej na żywym ogniu i dobrego wina doświadczycie tu także niezwykłych przeżyć związanych z żywiołem.
Ogień wzniecany jest powoli: rano rozpalany na palenisku, a wieczorem dojrzały, oddający swoją siłę. Do grillowania w restauracji używane jest wyłącznie sezonowe, polskie drewno z dębu i olchy.
Koneser Grill to połączenie artystycznego ducha Pragi z elegancją i nowoczesnością kompleksu zrewitalizowanej Wytwórni Wódek Koneser. Otwarta kuchnia zestawiona z industrialnym, a jednocześnie ciepłym wnętrzem, dla którego inspiracją stał się obraz „Chef Patron” autorstwa praskiego artysty ulicznego Tempzey. Dzieło wykonano techniką graffiti, z którego bije energia miasta, mocny kolor oraz życiowa siła. Niewątpliwie jednak, wciąż tym, co wyróżnia Koneser Grill spośród warszawskich restauracji jest żywy ogień.
Otwarta kuchnia z grillem pozwala przyjrzeć się pracy kucharzy przy okiełznaniu żywiołu, a ogień daje się zauważyć w całej karcie Konser Grill. Tu znajdziemy nie tylko najlepszej jakości mięso, ale także ryby, owoce morza, sezonowe warzywa oraz desery – wszystko to przygotowane na grillu lub z użyciem ognia! W karcie szczególną uwagę zwraca New York stek sezonowany na sucho 45 dni, kaszanka serwowana z jajkiem przepiórczym, cebulą i zielonym jabłkiem, świeże ostrygi irlandzkie, risotto dyniowe z kozim serem i palonym masłem czy długo pieczony sernik z truflami.
Oprócz wspaniałych dań, Koneser Grill gwarantuje perfekcyjnie dopasowane do posiłku wina, a karta przypadnie do gustu amatorom eksperymentów, chcących pobawić się winem i szukających swoich smaków, bez trzymania się sztywnego podziału zgodnie z zasadą Life Balance. Z kolei, karta win Karta Całkiem koneSERIO dedykowana jest gościom o stałych upodobaniach, ceniących tradycje oraz sprawdzone smaki.
Koneser Grill to z pewnością miejsce niepowtarzalne, które wyróżnia nie tylko podejście do jedzenia, ale przede wszystkim doświadczanie gości podczas wizyty w restauracji. Każda osoba odwiedzająca Konser Grill ma bowiem możliwość skosztować najlepszych jakościowo produktów w pysznym wydaniu, a jednocześnie czuć się komfortowo i swobodnie.
Szefem kuchni Piotr Wójcik w swojej kulinarnej twórczości inspiruje się brytyjskim “old schoolem”, czyli prawdziwym gotowaniem opartym na najlepszych produktach. To wszystko sprawia, że jego kuchnia jest pełna smaku i energii, a przyrządzanie tradycyjnych produktów na ogniu tylko wydobywa z nich szczery smak.
Koneser Grill to miejsce, w którym smak potraw spotyka się z ciepłem ognia, aromatem dymu i niezwykłymi doznaniami związanymi z podglądaniem sztuki kulinarnej kucharzy w otwartej na salę kuchni. Dzięki temu wizyta w Koneser Grill staje się prawdziwym doświadczeniem dla naszych zmysłów, a odznaczenie Slow Food Polska oraz wyróżnienie w przewodniku Michelin dla jedynej restauracji po prawobrzeżnej stronie Warszawy potwierdza jedynie, że jest to punkt obowiązkowy dla każdego, kto w kuchni poszukuje czegoś więcej.
Tekst: Materiały prasowe/Marlena Wysocka
Zdjęcia: materiały prasowe