Czerwone mięso, ser, bagietki, czekolada i czerwone wino. Jak to się dzieje, że Francja pozostaje jednym z najzdrowszych krajów świata? W czym tkwi sekret? Francuzki twierdzą, że to zasługa odpowiedniego podejścia do czterech rzeczy: stresu, snu, diety oraz aktywności fizycznej.
Prawda jest taka, że co najmniej kilka czynników wpływa na to, że Francuzki pozostają szczupłe. Co najważniejsze, nie jest to samo jedzenie, ale także sposób w jaki jedzą. Podczas gdy wielu z nas pochłania szybkie śniadanie rano, a następnie rzuca się wygłodniale na lunch, Francuzi spożywają posiłki powoli, delektując się każdym kęsem. Nie znajdziecie większych smakoszy na całym świecie. Francuzi mają pewne zwyczaje żywieniowe – we Francji jada się małe śniadania, duży lunch (największy posiłek dnia) i rozsądny obiad, natomiast całkowicie rezygnuje się z przekąsek. Nawet jeśli posiłek, który spożywają ma wysoką zawartość kalorii i tłuszczu (a dodatkowo popijają go winem), radość z rozmowy i możliwości spożywania posiłku w gronie rodziny i przyjaciół często odrywa ich od jedzenia zbyt dużej ilości posiłku. Dieta francuska to sery i świeże bagietki, ale także brak taniej, przetworzonej żywności. Żywność we Francji ma wysoką jakość i jest pełna smaku. Francuskie kobiety wiedzą, że liczy się jakość, a nie ilość, dlatego we Francji kładzie się nacisk na jedzenie wielu rodzajów żywności – owoców, warzyw, wołowiny, drobiu, ryb, chleba i sera. W końcu to nie trochę bagietki i sera brie sprawi, że będziesz tłusta, ale zbyt duża ilość jedzenia.
Na czym polega francuski styl żywienia?
- Wielkość porcji – jesteśmy przyzwyczajani do dużych rozmiarów. Jedząc obiad w restauracji patrzymy zniesmaczeni na wielkość porcji. Nie liczy się jakość, tylko ilość. Francuskie porcje posiłków są mniejsze o jedną czwartą do połowy w stosunku do wielkości naszych porcji.
- Inny sposób myślenia – francuska obsesja na temat jedzenia nie istnieje. Tradycyjnym, francuskim nastawieniem jest to, żeby nie odmawiać sobie niczego na talerzu, ale zachować umiar.
- Mniej produktów mlecznych – choć Francuzi kochają camembert, istnieje ogromna różnica w ilości mleka, jakie spożywają Francuzi w porównaniu do nas. Dotyczy to nawet Ilości mleka w kawie (na przykład w słynnej caffé latte). Mimo, że praktycznie codziennie jedzą sery, ich porcja nie przekracza 40 gramów.
- Trzy posiłki dziennie – We francuskim domu kładzie się nacisk na świeże i sezonowe produkty. Przejadanie się jest niepożądane. Pomijanie posiłków, a w szczególności niezjedzenie obiadu jest uważane za zbrodnię. Zjedzenie trzech dobrze zbilansowanych posiłków dziennie nie pozwoli ci czuć się głodnym w ciągu dnia.
- Przekąski – przegryzanie przekąsek w postaci ciastek, frytek, krakersów, orzechów, ciast lub czekolady między posiłkami po prostu nie jest zgodne z francuskim stylem żywienia. Jedzenie na ulicy podczas spacerów lub chwytanie czegoś w biegu w porze lunchu jest znacznie rzadziej praktykowane niż u nas.
- Jedzenie na wynos – mimo popularności żywności na wynos, Francuzi wciąż wolą gotować własne posiłki. Jeśli nie zdecydują się na gotowanie w domu, wolą zjeść prosty posiłek w kawiarni w miłym otoczeniu. Francuzka z kanapką lub kawałkiem pizzy na wynos to raczej wyjątek niż reguła.
- Woda – do każdego posiłku Francuzki podają wodę, poranek zaczynają od szklanki ciepłej wody z cytryną lub zielonej herbaty.
- Sport – Francuzi są miłośnikami sportu, a francuskie kobiety chodzą pieszo wszędzie tam, gdzie mogą.
Podsumowując: wybieraj tylko wysokiej jakości świeże jedzenie, napoje (z wyjątkiem wina) pozbawione kalorii, delektuj się każdym kawałkiem i jedz tylko wtedy, gdy siedzisz przy stole.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24