Ryby są jednym z najbardziej korzystnych źródeł białka w diecie, a oprócz tego dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych (takich jak kwasy tłuszczowe omega‑3 i witamina D). Jedzenie ryb wplywa korzystnie nie tylko na naszą masę ciała, ale też na cały organizm, a w szczególności mózg i serce.
Oto najważniejsze korzyści wynikające z włączenia ryb do swojej diety:
- Zmiejszają ryzyko chorób serca – według American Journal of Cardiology spożycie ryb wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Ryby zawierają dużo zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega‑3, które pomagają zmniejszać stany zapalne i chronią serce.
- Stanowią doskonałe źródło witaminy D – ryby, szczególnie te tłuste (łosoś, śledź) należą do najlepszych źródeł witaminy D.
- Zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera – osoby, które jedzą ryby przynajmniej raz w tygodniu mają więcej szarej materii w tych częściach mózgu, które regulują emocje i pamięć.
- Zmniejszają objawy depresji badania wykazały, że ludzie, którzy regularnie jedzą ryby, znacznie rzadziej popadają w depresję. Dodatkowo badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega‑3 mogą pomagać zwalczać depresję poprzez zwiększenie skuteczności leków przeciwdepresyjnych.
- Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych – kilka badań łączy spożycie kwasów omega‑3 ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 1 u dzieci oraz dorosłych.
- Korzystnie wpływają na funkcje wzrokowe – badania sugerują, że ryby i kwasy tłuszczowe omega‑3 mogą chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej (główna przyczyna upośledzenia wzroku i ślepoty).
- Zdrowszy sen – badania opublikowane przez The Journal of Clinical Sleep Medicine, sugerują, że zwiększone spożycie ryb poprawia jakość snu. Naukowcy podejrzewają, że związane jesy to z wysokim stężeniem witaminy D, która dba o dobry sen.
- Dają o wątrobę – kwasy tłuszczowe omega‑3 występujące w rybach pomagają w leczeniu chorób wątroby (pomagają rozkładać trójglicerydy i kwasy tłuszczowe w wątrobie, zmniejszając tym samym ryzyko stłuszczenia wątroby).
- Obniżają ciśnienie krwi – olej rybi jest pomocny w obniżaniu ciśnienia krwi ze względu na wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega‑3.
- Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory – według badań The American Journal of Clinical Nutrition ryby mogą obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Badanie wykazało, że osoby, które spożywały duże ilości ryb, faktycznie miały zmniejszone ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego, takiego jak rak jamy ustnej, gardła, jelita grubego i trzustki, w porównaniu z tymi, które zjadły mniejsze ilości ryb.
Ryba są dobre w smaku i proste do przygotowania, dlatego włączenie ich do diety powinno być stosunkowo łatwe. Aby cieszyć się korzyściami płynącymi z jedzenia ryb wystraczy jeść je raz lub dwa razy w tygodniu. Jeśli to możliwe, wybierajcie ryby złowione dziko niż hodowlane. Dzikie ryby mają zwykle więcej kwasów omega‑3. Ryby można przygotować w każdej postaci. Dobrze komponują się z warzywami.
Tekst: Martyna Ludwiniak