Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Ola Kowalska
Jabłka są jednym z najpopularniejszych owoców. Ich dostępność i cena sprawiają, że są jednym z najczęściej spożywanych owoców w ciągu dnia. Mimo, że dostępne są cały rok, najwięcej substancji odżywczych mają jesienią i wtedy też dają nam najwięcej korzyści zdrowotnych. Jabłka są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jak mawiają Brytyjczycy: „an apple a day keeps the doctor away”, czyli jedno jabłko dziennie trzyma lekarza daleko ode mnie.
Właściwości odżywcze jabłek
Jabłka są bogatym źródłem witamin: C, E, K, beta karotenu oraz witamin z grupy B. Stanowią także dobre źródło błonnika pokarmowego. W 100 gramach zawarte jest około 52 kcal, które pochodzą głównie z węglowodanów. Każdą odmianę jabłek charakteryzuje inny, wyjątkowy smak, który zależny jest od zawartości kwasów (jabłkowego i cytrynowego) i cukrów. Najwięcej witaminy C znajduje się w dojrzałych, kwaśnych jabłkach. Należy pamiętać, że znajduje się ona pod skórką, dlatego lepiej jeść jabłko nieobrane i surowe. Takie procesy jak gotowanie czy pieczenia obniżają zawartość witaminy C. Starajmy się jeść także gniazdo nasienne (oczyszczone z pestek), ponieważ właśnie tam znajduje się najwięcej witamin.
Popularne odmiany jabłek:
- Papierówka – najwcześniejsza odmiana, o małych, kwaśnych i soczystych owocach. Oprócz spożywania na surowo można ją wykorzystać do marmolady i innych przetworów.
- Champion – najczęściej uprawiana w Polsce odmiana. Owoce mają delikatnie kwaśny, gruszkowy smak. Oprócz spożywania na surowo doskonale nadają się na soki.
- Antonówka – owoce są twarde, soczyste o lekko kwaskowym smaku. Często wykorzystywane są do produkcji soków i dżemów.
- Reneta – nazywana królową jabłek (odmiany od wczesnojesiennych po zimowe). Owoce charakteryzują się kwaśnym i korzennym posmakiem.
- Golden – odmiana zimowa. Owoce mają winno-słodki smak, wykorzystywane są na przetwory, rzadziej do jedzenia na surowo.
- Ligol – odmiana zimowa. Owoce mają soczysty i kruchy miąższ, często dodajemy je do sałatek.
Właściwości prozdrowotne jabłek:
- Sycą przy jednocześnie niewielkiej kaloryczności – jabłka zawierają dużo wody i błonnika – nie są więc kaloryczne, ale dają uczucie sytości.
- Wspomagają pracę jelit dzięki zawartości pektyn, które usuwają z organizmu niestrawione resztki pokarmu i regulują florę bakteryjną.
- Zawierają antyoksydanty, które wzmacniają nasz układ odpornościowy.
- Zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera – sok z jabłek zwiększa produkcję acetylocholiny, która związana jest z procesem zapamiętywania.
- Zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu dzięki zawartym w nich flawonoidach.
- Zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – błonnik reguluje poziom cukru we krwi.
- Duża ilość błonnika zawarta w jabłkach reguluje poziom cholesterolu (poprzez łączenie się z nim w nierozpuszczalne frakcje).
- Odkwaszają organizm.
- Kwercetyna zawarta w jabłkach chroni przed zaćmą, działa ochronnie na układ krążenia
Jedzenia surowych jabłek powinny unikać osoby o podrażnionej błonie śluzowej żołądka. Dobrym rozwiązaniem jest wtedy sok lub duszenie jabłek. Owoców bez skórki, soków oraz przetworów, które w dużej ilości pozbawione są błonnika nie powinni jeść cukrzycy. Każda forma spożycia jabłek ma odmienny wpływ na nasz organizm, dlatego każdy powinien wybrać taką, po której czuje się najlepiej i nie odczuwa żadnych dolegliwości.
For Vers-24, Warsaw