Układ odpornościowy aby dobrze funkcjonować wymaga równowagi i harmonii. Naukowcy wciąż badają wpływ diety, aktywności fizycznej, wieku, stresu oraz innych czynników na odpowiedź immunologiczną. Pierwszym krokiem do wzmocnienia układu odpornościowego jest wybór zdrowego stylu życia. Postępowanie zgodnie z ogólnymi wytycznymi jest pierwszym krokiem, który możesz zrobić, aby twój układ odpornościowy był zdrowy i silny.
Układ odpornościowy funkcjonuje lepiej, gdy wspierany jest przez przestrzeganie następujących zasad zdrowego życia:
- unikanie palenia,
- dieta bogata w owoce i warzywa,
- regularna aktywność fizyczna,
- utrzymywanie prawidłowej masy ciała,
- dbanie o zdrowy sen,
- ograniczenie spożycia alkoholu,
- unikanie stresu.
Prawidłowa, zdrowa dieta może pomóc nam utrzymać silny układ odpornościowy. Jeśli szukacie sposobów na zapobieganie jesiennym, zimowym przeziębieniom i grypie, pierwszym krokiem powinno być zaopatrzenie się w produkty spożywcze, które wzmocnią układ immunologiczny, a są to:
- Owoce cytrusowe - witamina C zawarta w cytrusach wspiera nasz układ odpornościowy, między innymi poprzez zwiększenie produkcji białych krwinek. Popularne owoce cytrusowe to: grejpfrut, pomarańcze, mandarynki, cytryny. Należy pamiętać, że nasz organizm nie produkuje i nie magazynuje witaminy C, dlatego codziennie musimy zadbać o jej odpowiednią dawkę.
- Czerwona papryka – zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, jest również bogatym źródłem beta-karotenu. Oprócz wzmocnienia układu odpornościowego witamina C korzystnie wpływa na skórę.
- Czosnek – pomaga w zwalczaniu infekcji, a oprócz tego może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi i spowolnić proces twardnienia tętnic.
- Imbir – pomaga zmniejszyć stan zapalny, w tym ból gardła. Imbir pomaga również zmniejszyć przewlekły ból oraz nudności.
- Żurawina – oprócz wspierania układu odpornościowego, prawdopodobnie pomaga zapobiegać lub leczyć infekcje dróg moczowych.
- Szpinak – zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, w tym flawonoidy, karotenoidy, witaminy C i E.
- Kiwi - bogate w kwas foliowy, potas, witaminę K i witaminę C.
- Jabłko – łagodzi objawy astmy, jest również bogate w błonnik, co korzystnie wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego podczas infekcji.
- Jogurty – żywe kultury bakterii zawarte w jogurtach stymulują układ odpornościowy w celu zwalczania chorób. Staraj się kupować jogurty wzbogacone witaminą D, która pomaga regulować układ odpornościowy i poprawia naturalną obronę organizmu przed chorobami.
- Nasiona słonecznika – są pełne składników odżywczych, w tym fosforu, magnezu i witamin B6 oraz E. Witamina E jest niezwykle ważna w regulacji i utrzymaniu prawidłowych funkcji układu odpornościowego.
Pamiętacie, że prawidłowo działający układ odpornościowy potrzebuje dobrego, regularnego odżywiania. Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy nasz układ odpornościowy jest atakowany przez miliony wirusów i bakterii, dlatego postarajcie się go wspomóc właściwą dietą.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: StockSnap z Pixabay