Prawidłowe odżywianie jest niezwykle istotne dla naszego zdrowia. Niezdrowa dieta może niekorzystnie wpływać na metabolizm, spowodować przyrost masy ciała, a nawet sprawić, że narządy, takie jak serce i wątroba zaczną gorzej funkcjonować. Ale niezdrowa dieta wpływa nie tylko na serce czy metabolizm, ale też na twoją skórę. To, co jesz, może znacząco wpływać na zdrowie i starzenie się twojej skóry. Jeśli chcesz mieć jasną, promienną cerę, lśniące włosy i mocne paznokcie, musisz zacząć od zmiany swojej diety.
Co jeść, żeby mieć zdrową cerę:
- Tłuste ryby – tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i śledź, są doskonałymi produktami dla zdrowej skóry. Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega‑3, które są niezbędne, aby skóra była elastyczna i nawilżona. Niedobór tłuszczów omega‑3 może powodować suchość skóry. Niektóre badania pokazują, że suplementy oleju z ryb mogą pomagać zwalczać stany zapalne i autoimmunologiczne skóry, takie jak łuszczyca i toczeń. Tłuste ryby są również dobrym źródłem witaminy E, jednego z najważniejszych przeciwutleniaczy. Dostarczenie wystarczającej ilości witaminy E jest niezbędne do ochrony naszej skóry przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Ryby są także dobrym źródłem cynku, który jest niezbędny do regulacji stanu zapalnego, produkcji nowych komórek skóry oraz ogólnego stanu zdrowia skóry. Niedobór cynku może prowadzić do stanu zapalnego skóry oraz opóźnionego gojenia się ran.
- Awokado – awokado jest bogate w tłuszcze, które korzystnie wpływają na zdrową skórę. Tłuszcze są bardzo ważne dla elastyczności i nawilżenia skóry. Badania pokazują, że wysokie spożycie dobrej jakości zdrowych tłuszczów występujących w awokado wpływa na sprężystość skóry. Awokado zawiera także związki, które mogą chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Awokado jest również dobrym źródłem witaminy E, która pomaga chronić skórę przed stresem oksydacyjnym.
- Orzechy włoskie – są dobrym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować. Są najbogatsze spośród wszystkich orzechów jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych omega‑3 i omega‑6. Dieta bogata w tłuszcze omega‑6 może sprzyjać stanom zapalnym, w tym także stanom zapalnym skóry. W związku z tym, że orzechy włoskie zawierają korzystny stosunek tych kwasów tłuszczowych, mogą zwalczać odpowiedź zapalną na nadmierne spożycie kwasów omega‑6. Ponadto orzechy włoskie zawierają cynk, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania skóry oraz jest niezbędny do gojenia się ran oraz zwalczania stanów zapalnych.
- Bataty – słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem beta-karotenu, który działa jak naturalny krem do opalania, zapobiega oparzeniom słonecznym i wysuszeniu skóry. Duże ilości beta-karotenu mogą nadać skórze ciepły, pomarańczowy kolor.
- Pomidory – są doskonałym źródłem witaminy C i zawierają wszystkie główne karotenoidy, w tym likopen, który razem z beta-karotenem i luteiną chronią skórę przed uszkodzeniami słonecznymi.
- Zielona herbata - chroni przed uszkodzeniami i starzeniem się skóry. Codzienne picie zielonej herbaty może zmniejszyć zaczerwienienie spowodowane nadmierną ekspozycją na słońce. Zielona herbata poprawia również elastyczność skóry.
Włącz te produkty do swojej diety, dzięki temu na codzień będziesz cieszyć się zdrową i piękną skórą.
Tekst: Martyna Ludwiniak