Białko konopne to produkt, który zyskuje coraz większą popularność. Są niezwykle pożywne i dostarczają wiele korzyści zdrowotnych. Chociaż konopie pochodzą z tego samego gatunku co marihuana, to z zupełnie innej odmiany. Jedną z zasadniczych różnic jest brak odurzającego kannabinoidu – THC. Nasiona konopi zawierają minimalne poziomy THC i są zaskakująco bogate w białko. W 100 gramach nasion konopi jest ponad 31 gramów białka. Proszki białkowe to popularne suplementy diety stosowane przez sportowców, kulturystów oraz osoby próbujące zwiększyć masę mięśniową.
Białko konopne w proszku otrzymywane jest poprzez zmielenie sprasowanych nasion konopi na drobny proszek. Ma ziemisty, orzechowy smak i często dodawane jest do koktajli w celu zwiększenia spożycia białka.
Korzyści zdrowotne
Konopie to wysokiej jakości wegańskie białko zawierające wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, a także błonnik, zdrowe tłuszcze i minerały. Ogólnie rzecz biorąc, białka zwierzęce są łatwiej trawione niż białka roślinne, jednak badania pokazują, że nawet 91–98% białka w zmielonych nasionach konopi jest trawione przez nasz organizm. Dzięki temu organizm może wykorzystać prawie wszystkie aminokwasy do ważnych funkcji organizmu. Łatwość trawienia konopie zawdzięczają zawartości dwóch białek – edestynie i albuminie, które organizm potrafi szybko rozłożyć. Co ważne – obróbka cieplna może zmniejszyć strawność białka konopi, dlatego polecane są proszki białka konopi wykonanych z nasion tłoczonych na zimno. Dieta bogata w błonnik jest powiązana z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Proszki białek konopi mogą zawierać różne ilości błonnika w zależności od tego, czy zostały wykonane z łuskanych, czy niełuskanych nasion konopi oraz od tego, czy zostały dodatkowo wzbogacone w błonnik. Proszek z białka konopi zawiera około 10% pierwotnej zawartości tłuszczu, z których większość to zdrowe dla serca tłuszcze nienasycone. Dodatkowo nasiona konopi zawierają idealny stosunek 3: 1 kwasów tłuszczowych omega‑6 do omega‑3. Nieprawidłowy stosunek tych tłuszczów jest powiązany z wieloma chorobami przewlekłymi, w tym chorobami serca i nowotworami. Ponieważ proszek białkowy z konopi jest mniej rafinowany niż inne izolaty białka, zawiera tym samym więcej tłuszczu niż większość innych proszków białkowych. Ze względu na zawartość tłuszczów, po otwarciu należy go przechowywać w lodówce, aby zapobiec ich jełczeniu. Nasiona konopi są niezwykle bogatym źródłem minerałów, takich jak fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk i miedź. Dodatkowo, zawierają związki zwane lignanoamidami, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze chronią organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które są powiązane między innymi z występowaniem chorób serca i cukrzycy.
Możliwe skutki uboczne
Konopie nie wywierają wielu skutków ubocznych. Są hipoalergiczne, niemniej jednak gdy pierwszy raz sięgamy po konopie, powinniśmy monitorować swój stan zdrowia. Białko konopne jest bogate w błonnik pokarmowy, a jego nadmiar może powodować skurcze, zaparcia, czy biegunki. Ważne jest, aby dostosować dzienne spożycie błonnika i białka konopi. Osoby przyjmujące antykoagulanty powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania białka konopi, ponieważ mogą wystąpić problemy z krzepliwością krwi. Duże ilości białka konopi mogą spowodować spożycie nadmiaru białka, co z kolei powoduje dodatkowe obciążenie wątroby.
Tekst: Martyna Ludwiniak