Wracamy z kolejnym przepisem na małe słodkie co nieco! Bez cukru, bez glutenu – babeczki z dodatkiem kwaśnych jabłek. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Sprawdźcie sami.
Składniki
- 3 duże kwaśne jabłka
– 1/2 szklanki ksylitolu
– 1/2 mąki ryżowa
– 3 jajka
– 1 łyżeczka cynamonu
– niecała łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
– szczypta soli
– trochę gorzkiej czekolady do posypania
Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka od białek, dodajemy do nich ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wszystkie składniki mieszamy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do uzyskanej wcześniej masy. Małymi porcjami wsypujemy mąkę ryżową. Na koniec dodajemy starte na drobnej tarce jabłka. Ciasto przelewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Babeczki pieczemy 30 minut. Po upieczeniu posypujemy je dla dekoracji startą czekoladą.
Smacznego!
Zdjęcia/tekst: Vers-24