Tekst: Monika Koryś
Zdjęcia: Vers-24
Jedzenie jest naszą podstawową i codzienną czynnością, głównym budulcem dla całego organizmu oraz łącznikiem ze środowiskiem zewnętrznym. W związku z tym odgrywa najważniejszą rolę w organizmie, a my powinniśmy dbać o jego jakość oraz regularność. Niestety nierzadko zapominamy o wartości jaką stanowi, czyli przejadamy się, na naszym „stole” królują fast foody, produkty ubogie w wartości odżywcze oraz przetworzone, tak zwane gotowce.
Przedstawiamy małe podsumowanie dotyczące grup produktów, które spożywamy, na podstawie danych o żywieniu przeciętnego człowieka. Chcemy uświadomić Ci jakie błędy możesz popełniać i przypomnieć, że to wszystko odbija się na Twoim fizycznym i psychicznym zdrowiu oraz wyglądzie całego ciała, które to jest Twoją wizytówką. Zapoznaj się z danymi przygotowanymi przez Vers-24, otwórz oczy i wprowadź zmiany. Twoje ciało to najlepsza inwestycja na lata !
1. Produkty mączne, które spożywamy zawierają ok. 30% naszych przyswajanych kalorii każdego dnia. Większość z nas jada wersje węglowodanów mącznych totalnie oczyszczonych z wartości: czyli jasne pieczywo, rozgotowane białe makarony, tak zwane „błyskawiczne” kasze lub płatki. To ogromny błąd! Produkty te nie powodują pełnego uczucia sytości, są przyczyną skoków poziomu cukru we krwi, a nawet przyswojone w dużych ilościach powodują stany zapalne w organizmie. Niestety niektórych ciężko przekonać do rezygnacji z ulubionej białej bułki, bądź produktów, których przygotowanie ogranicza się do zalania wodą. Jednak piekarnie i sklepy przepełnione są różnymi rodzajami produktów: tych pełnowartościowych, nie kosztuje Cię więc to żadnego wysiłku, ani specjalnych wypraw do sklepów ekologicznych. Wszędzie dostępne są te właściwe artykuły spożywcze, wystarczy jedynie poświęcić chwilę na zapoznanie się ze składem, przetestować kilka rodzajów chlebów i wybrać ten ulubiony z pełnego ziarna (bez wątpienia znajdzie się taki, który godnie zastąpi tę ulubioną jasną bułkę – pełną wypełniaczy, ulepszaczy i w zasadzie „pustą” w wartości odżywcze). Makarony np. te orkiszowe smakują bardzo podobnie do jasnych, zjesz ich zdecydowanie mniej i zyskasz dużo więcej energii, podobnie płatki owsiane czy kasze – prawdziwe, czyli te do gotowania, nie chemiczne wymagające jedynie zalania wodą. Spróbuj – warto!

3. Kolejne 30% naszej codziennej diety stanowią tłuszcze. Nie każdy przyjmowany przez ogranizm tłuszcz to błąd. Tłuszcze muszą znajdować się w naszej diecie, ale niestety te, które głównie spożywamy to tłuszcze trans (skażone, utlenione i uszkodzone strukturalnie). Zdecydowanie w naszej diecie powinny znaleźć się produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, które to znajdziemy w rybach, orzechach, nasionach i pestkach, zdrowych oliwach i olejach (sezamowym, z oliwek, z orzecha włoskiego, lnianym, z pestek dyni) ponadto awokado jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów. Na rzecz wyżej wymienionych produktów i dla zdrowia i figury musisz zrezygnować z wysoko przetworzonych dań, z potraw smażonych w głębokim tłuszczu oraz zwracać uwagę na zawartość wymienioną na opakowaniu produktów, które kupujesz. Nic nie stracisz, a zyskasz wiele!
4. Wciąż za mało warzyw i owoców na naszych talerzach. Te bogate odżywczo, pełne witamin, minerałów, błonnika i potrzebnej organizmowi wody produkty, powinny gościć w naszej diecie codziennie i to w każdym posiłku! Chronią przed chorobami serca, rakiem, cukrzycą, wspierają układ odpornościowy i posiadają wiele innych zalet, a w dodatku możemy z nich tworzyć wiele kombinacji potraw, od koktajli po zupy, sałatki. Stosuj je jako bazy każdego z posiłków i niezwłocznie wprowadź ich dużą dawkę do swojego menu.
5. Kolejnymi podstawowymi produktami dla naszego jadłospisu powinny być orzechy. Nie tylko zawierają zdrowe i niezbędne dla organizmu tłuszcze. Dbają one o zdrowie mózgu i serca, wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz stwarzają warstwę ochronną dla naszego organizmu. Okazuje się, że my spożywamy je bardzo sporadycznie, wg. przeciętnych wyliczeń tylko raz w tygodniu i to w niewielkich dawkach, głównie takie, które znajdują się w wypiekach. To przerażająca informacja! Są świetną i pyszną, szybką przekąską, można je stosować do sosów, jako dodatki do sałatek, mięs, deserów i koktajli – powinny w dużej ilości natychmiast znaleźć się w Twoich codziennych potrawach, zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdyż dodatkowo działają antydepresyjnie.
For Vers-24, Warsaw