Tekst: Martyna Ludwiniak
Olej kokosowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry, czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Następnie poddawany jest rafinacji, odkwaszeniu oraz wybieleniu, co pozbawia go zapachu. Wersja tłoczona na zimno zachowuje niesamowity kokosowy zapach. Olej ten twardnieje w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza, dlatego nazywany jest także masłem kokosowym. W jego skład wchodzą głównie nasycone kwasy tłuszczowe (m. in. laurynowy, który stanowi ponad 50% tego oleju oraz palmitynowy) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy, linolowy, linolenowy). Doskonale sprawdza się jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji ciała i włosów. W ostatnim czasie olej ten stał się bardzo popularny, dlatego bez problemu znajdziemy go w każdym sklepie spożywczym.
Właściwości oleju kokosowego:
Jak stosować olej kokosowy?
Olej awokado pozyskuje się z owoców (Persea Gratissima) rosnących w gorącym klimacie obu Ameryk. Czas ich dojrzewania wynosi nawet do kilku miesięcy. Olej ten tłoczony jest na zimno i nie jest rafinowany. Ze względu na swoje pozytywne właściwości stanowi składnik wielu kosmetyków, w jego skład wchodzą witaminy A, E, C, D, PP, K, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne – żelazo, potas, wapń. Kwasy tłuszczowe wchodzące w skład oleju to głównie kwas oleinowy (omega‑9) i kwas linolowy (omega‑6). Szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, popękanej, z egzemami oraz do suchych i zniszczonych dłoni. Stymuluje także porost włosów. Nie jest polecany osobom, które mają cerę tłustą.
Właściwości oleju z awokado:
Jak stosować olej z awokado?
Uzyskiwany jest z nasion krzewu jojoba (Simmondsia Chinensis) i z chemicznego punktu widzenia jest żółtym, bezzapachowym woskiem. Jest jednym z lżejszych olejków, szybko się wchłania i nie powoduje uczucia tłustości. Zawiera witaminy A, E i F oraz fitosterole. Swoją budową podobny jest do ludzkiego sebum, dlatego znajduje zastosowanie zarówno w pielęgnacji skóry suchej, jak i tłustej. Szczególnie polecany jest do skóry z trądzikiem oraz innymi problemami dermatologicznymi (łuszczyca, łupież). Nie powoduje reakcji alergicznych oraz podrażnień. Niestety jest to jeden z droższych olejków, a spowodowane jest to tym, iż krzew owocuje rzadko, często dopiero po 2 latach, a jego owoce nie są liczne.
Właściwości oleju jojoba:
Jak stosować olej jojoba?
Wytwarzany jest z pestek opuncji figowej, którą znajdziemy w krajach Ameryki Łacińskiej, Afryki oraz w Maroko. W skład oleju wchodzą głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (90%), witaminy: E, A, F, K oraz minerały: żelazo, magnez, potas, wapń, cynk i fosfor. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i chroni przed działaniem wolnych rodników. Niestety, zbiory odbywają się tylko raz w roku a pestki mają małą zawartość oleju, produkcja jest więc czasochłonna i mało wydajna. Obecnie jest to najdroższy olej na świecie. Polecany do skóry dojrzałej.
Właściwości oleju z opuncji figowej:
Jak stosować olej z opuncji figowej?
For Vers-24, Warsaw
komentarzy
Pielęgnacja skóry nie musi być skomplikowana. Czasem wystarczy pięć starannie dobranych składników, rygorystyczne testy kliniczne…
Coraz więcej badań naukowych pokazuje, że zdrowie jelit ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.…
Na początku każdej relacji wszystko wydaje się ekscytujące — rozmowy do rana, motyle w brzuchu…
Codzienność może zaczynać się od pośpiechu i obowiązków, ale równie dobrze może mieć swój spokojny,…
W świecie, w którym coraz większą rolę odgrywa świadoma pielęgnacja i długowieczność, pojawia się miejsce…
Czytanie książek to nie tylko sposób na relaks czy zdobywanie wiedzy. Coraz więcej badań pokazuje,…