Hit wśród kosmetyków anti-aging. Olej arganowy wytwarzany jest z drzewa arganowego (łac. Argania Spinosa) zwanego również drzewem arganii żelaznej, które w Maroko nazywane jest Drzewem Życia. Rośliny te rosną tylko w ekologicznie czystej części Maroka. Ze względu na swoje piękne, złociste zabarwienie olej arganowy nazywany jest “Złotem Maroka”. Stanowi cenne źródło kwasów Omega‑6 i Omega‑9, witaminy młodości, czyli witaminy E oraz prowitaminy A. Na rynku dostępnych jest wiele tego typu produktów, dlatego należy dokładnie czytać ich skład. Często spotykany w sprzedaży olej arganowy oznaczony napisem „100% naturalny” może oznaczać mieszaninę olejów np. oliwy z oliwek i oleju arganowego. Oba te składniki są naturalne, jednak tym sposobem nie kupimy czystego oleju arganowego. Dlatego zawsze czytaj skład produktu – w przypadku 100% oleju arganowego powinna być informacja: Argania Spinosa Kernel Oil.
Pozyskiwany jest przez tłoczenie na zimno nasion drzewa migdałowego (łac. Amygdalus communis – migdałowiec zwyczajny). Ma jasnożółty kolor i niewyczuwalny zapach. Jego głównymi składnikami są: kwas linolowy i oleinowy, witaminy A,E,D oraz z grupy B (B1, B2, B6). W kosmetyce stosowany jest olej ze słodkich migdałów. Nadaje się do każdego typu skóry , jest lekki i szybko się wchłania. Stanowi doskonałą alternatywę dla chemicznych kosmetyków.
Olej makadamia uzyskiwany jest poprzez tłoczenie dojrzałych orzechów z drzew makadamia, występujących dziko w Australii, na Nowej Kaledonii i na Sulawesi oraz uprawianych na Hawajach i w Afryce Południowej. Jest składnikiem wielu dostępnych w drogeriach kosmetyków, jednak znajduje się w nich tylko w niewielkich ilościach. Warto zatem wypróbować czysty, nierafinowany olej makadamia, gdyż tylko taki dostarczy naszej skórze wszystkich swoich wartości odżywczych. W jego skład wchodzą głównie: nienasycone kwasy tłuszczowe( w tym omega‑3 i omega‑6), witaminy A, B i E oraz lecytyna. Ma jasnożółtą, bursztynową barwę oraz delikatny, orzechowy zapach. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry suchej i atopowej.
Otrzymywany jest z kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena) która od kilkunastu lat uprawiana jest w Bułgarii oraz Maroku. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały, witaminę E oraz fitosterole. Przeznaczony jest do pielęgnacji wszystkich typów cery, ale szczególnie do delikatnej, tłustej, trądzikowej oraz naczynkowej. Ze względu na małą zawartość oleju w róży oraz brak zamienników naturalnych i syntetycznych, olejek różany stanowi jeden z najdroższych olejów dostępnych na rynku światowym. Ze względu na swoje silne działanie nie można stosować go w formie nierozcieńczonej.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw
komentarzy
Przygotowania do ciąży, ciąża i połóg to momenty, w których kobiece ciało przechodzi przez wyjątkowo…
Już 24 października w Studio 551 w Sydney odbędzie się wernisaż wystawy JUICE Australia -…
Nowoczesna dermokosmetologia odchodzi dziś od powierzchownego działania na rzecz formuł, które realnie wpływają na procesy…
Aveda prezentuje Miraculous Oil – luksusowy olejek do włosów zapewniający natychmiastowy blask, wygładzenie i ochronę…
Soham Space to holistyczna przestrzeń w centrum Warszawy, która łączy jogę, medytację, ajurwedę oraz świadome…
W świecie, w którym trendy zmieniają się szybciej niż znaczenia, marka TUDI prezentuje kampanię „Durable…