Żurawina należy do rodziny wrzosowatych, a jej ostry, kwaśny smak sprawia, że rzadko spożywa się ją na surowo. Najczęściej jest ona spożywana jako sok, który zwykle jest słodzony oraz mieszany z innymi sokami owocowymi. Inne produkty na bazie żurawiny obejmują sosy, suszoną żurawinę oraz proszki i ekstrakty stosowane w suplementach.
Żurawina jest bogata w witaminy i związki, które skutecznie przeciwdziałają infekcjom dróg moczowych.
Żurawina jest dobrym źródłem witaminy C, błonnika i witaminy E. Witamina C jest silnym, naturalnym przeciwutleniaczem, chroni przed działaniem wolnych rodników oraz poprawia wchłanianie żelaza ze źródeł roślinnych, wzmacnia układ odpornościowy i bierze udział w tworzeniu kolagenu, który wspomaga w gojenie się ran. Wysokie spożycie błonnika wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości i niektórych chorób żołądkowo-jelitowych. Zwiększone spożycie błonnika obniża ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu, a także pomaga w utracie masy ciała u osób otyłych. Witamina E jest rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, pomaga zapobiegać chorobom związanym z działaniem wolnych rodników, takich jak choroby serca, nowotwory, choroba Alzheimera oraz zapalenie stawów.
Żurawina składa się przede wszystkim z węglowodanów i błonnika. Są to głównie cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza. Błonnik nierozpuszczalny to głównie pektyny, celuloza i hemiceluloza.
Sok żurawinowy natomiast praktycznie nie zawiera błonnika i jest zwykle rozcieńczany innymi sokami owocowymi.
Żurawina oferuje wiele korzyści zdrowotnych w odniesieniu do:
1) Zakażeń dróg moczowych
Żurawina jest prawdopodobnie najbardziej znana ze swojej roli w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych, szczególnie u osób z nawracającymi infekcjami.
2) Chorób sercowo-naczyniowych
Niektórzy badacze sugerują, że polifenole zawarte w żurawinie mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Związane jest to z obniżaniem ciśnienia krwi oraz działaniem mechanizmów przeciwzapalnych.
3) Nowotworów
Badania wykazały, że składniki odżywcze zawarte w żurawinie mogą spowalniać progresję nowotworów i zmniejszają ryzyko wystąpienia raka żołądka.
4) Jamy ustnej
Żurawina działa korzystnie w zapobieganiu chorobom dziąseł.
Bezpieczeństwo i skutki uboczne:
Żurawina i produkty żurawinowe są zwykle bezpieczne dla większości ludzi, oczywiście jeśli są spożywane z umiarem. Nadmierne spożycie może powodować rozstrój żołądka i biegunkę, a także zwiększać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Większość kamieni nerkowych zbudowana jest ze szczawianu wapnia, więc nadmierne ilości szczawianu w moczu są jednym z głównych czynników ryzyka ich wystąpienia. Ze względu na dużą zawartość szczawianów nadmierne spożywanie żurawiny uważane jest za czynnik ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych.
Tekst: Martyna Ludwiniak