Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24
Komosa ryżowa (quinoa) to roślina, pochodząca z Ameryki Południowej. Jest niezwykle bogata w różne witaminy i składniki mineralne. Dlaczego warto spożywać komosę ryżową i jak ją przygotować? Czy komosa ryżowa jest zaliczana do zbóż?
Komosa ryżowa w 2013 roku została oficjalnie doceniona przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych (FAO). Quinoa pomimo tego, iż zawiera skrobię, nie jest zaliczana do zbóż. Produkt ten stanowił jeden z głównych składników diety Inków i Azteków. Ziarna komosy są prawdziwym skarbem dla organizmu, dlatego warto na stałe wprowadzić ją do swojego codziennego menu. Szczególnie powinny zrobić to osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, miażdżycą, cukrzycą czy migreną. Dlaczego komosa ryżowa jest aż tak wyjątkowa?
1. Zawiera bardzo dużo białka pełnowartościowego, aż 13,7 g/100 g produktu- to bardzo dużo. Nietypowe jest również to, że zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy (także lizynę i izoleucynę), co w świecie roślin jest rzeczą nadzwyczajną.
2. Posiada „dobry” tłuszcz czyli nienasycone kwasy tłuszczowe Omega‑3 (te same, które można znaleźć w rybach), jest go więcej niż w przeciętnych zbożach. Kwasy omega‑3 wykazują m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwagregacyjne w związku z czym osoby borykające się z chorobami sercowo-naczyniowymi powinny na stałe wprowadzić quionę do swojego menu.
3. Stanowi źródło witaminy E i innych tokoferoli oraz magnezu, wapnia, żelaza, manganu, fosforu i miedzi. Wymienione składniki mineralne biorą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie.
4. Zawiera cenne antyoksydanty takie jak kwarcetynę i kemferol oraz fitoskładniki, które opóźniają procesy starzenia się.
5. Szczegółowa wartość odżywcza na 100 g produktu to około: 427 kcal (to trochę więcej niż w kaszy, ryżu czy makaronie, lecz jest tak cenna, iż każda dbająca o zdrowie osoba powinna ją na stałe wprowadzić do codziennych posiłków – porcja dla 1 osoby to około 50 g suchego produktu przed gotowaniem.
6. Nie zawiera glutenu- mogą ją więc spożywać osoby z celiakią, alergią czy nietolerancją glutenu. Jest to niezwykle cenne, ponieważ aktualnie coraz więcej osób ma problem z tym białkiem.
Quinoa to idealny dodatek do obiadu, śniadania, sałatek czy nawet deserów. Przed gotowaniem należy ją opłukać (aby pozbyć się goryczki wynikającej z obecności saponin). Najlepiej wysypać porcję na drobne sitko i przepłukać przez kilka sekund pod bieżącą wodą. Komosą można zastępować kaszę czy ryż, jeść ją solo lub mieszać z innymi składnikami – warzywami czy sosami. Dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością, stoiskach eko w dużych supermarketach oraz w sklepach internetowych.
Dzisiaj Vers-24 przedstawi Wam przykład na wykorzystanie komosy ryżowej w kuchni np. na danie obiadowe (wegańskie) :
Składniki (na 3 osoby):
Sposób przygotowania:
Komosę opłukać wodą, wrzucić do garnka, zalać wodą (niecałe 2 szklanki), zagotować, zmniejszyć płomień i gotować do wyparowania wody. Przed końcem gotowania dodać szczyptę soli. Po wyłączeniu przykryć pokrywką.
Oczyszczone pieczarki z odrzuconymi końcami trzonków dość drobno pokroić, wrzucić na rozgrzany na patelni tłuszcz, zamieszać, przykryć i potrzymać kilka minut- około 6–7. Następnie skropić sokiem z cytryny i podgrzać jeszcze przez 1–2 min.
Dorzucić partiami posiekane liście szpinaku (jeśli jest mrożony, trzeba go rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody), mieszając dusić z pieczarkami kilka minut aż listki zwiędną. Dodać gałkę, szczyptę soli, nieco pieprzu, wycisnąć przez praskę czosnek, pomieszać, dodać quinoę i podgrzać chwilę wszystko składniki razem. Zestawić z ognia oraz doprawić co smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Smacznego!
For Vers-24, Warsaw
komentarzy
Lipton to herbata, z którą każdy może dobrze rozpocząć dzień. Kubek ulubionego naparu to chwila…
Dla wielu z nas wolne dni to szansa na regenerację. Ale co, jeśli zamiast spokoju…
Czy wiesz, że zapach może zdradzić więcej o Twojej osobowości niż znak zodiaku? Z myślą…
Dzień Ojca, obchodzony w Polsce 23 czerwca, bywa dla wielu jedynym momentem w roku, w…
Współczesny mężczyzna oczekuje od kosmetyków więcej niż tylko podstawowej funkcji. Szuka produktów, które są skuteczne,…
Zaczerwieniona, piekąca skóra i pojawiające się nagle czerwone plamy – to problem, który spędza sen…