Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: VERS-24
Przełom wiosny i lata obfituje w pachnące owoce i warzywa. Kuszą smakiem i kolorem właśnie wtedy, kiedy są najzdrowsze. Zawierają wszystkie niezbędne witaminy, sole mineralne, błonnik i pektyny. Wpływają korzystnie na wygląd skóry, regulują przemianę materii, zapobiegają i łagodzą objawy różnych chorób. Zawierają niewiele kalorii, można więc je zjadać w dużych ilościach. Na śniadanie, obiad i kolację przyrządzajmy sałatki z owoców i warzyw, łącząc je z serem, rybami i mięsem. W roli głównej letnie warzywa i owoce oraz bogactwa znajdujące się w 100 g skarbów lata.
Letnie owoce
Czereśnie – 61 kcal/100g. Dostarczają potasu, zawierają beta-karoten, garbniki i glikozydy. Działają przeciwreumatycznie i przeciwmiażdżycowo.
Truskawki – 28 kcal/100 g. Są źródłem witaminy C (około 66 mg, więc prawie tyle, ile dziennie potrzebuje dorosły człowiek). Dostarczają też potasu, magnezu i fosforu. Wykazują działanie przeciwirusowe. Zapobiegają nowotworom jelita grubego dzięki dużej zawartości błonnika (2,4 g).
Wiśnie – 47 kcal/100 g. Zawierają moc witamin, błonnika, potasu, wapnia i fosforu. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzpowe i przeciwbólowe.
Porzeczki – około 30 kcal/100 g. Są prawdziwą bombą jeśli chodzi o zawartość witaminy C, czarne dostarczają aż 183 mg wit. C/100 g. Zawierają też sporo potasu (około 300 mg). Błonnik jest dodatkowym argumentem przemawiającym na ich korzyść (około 6–7 g/100 g).
Śliwki – 45 kcal/100 g. Zawierają sporo potasu, witamin z grupy B i beta-karotenu. Śliwki świeże zawierają 1,6 g błonnika, zaś suszone dwa razy więcej, więc są polecane osobom cierpiącym z powodu zaparć. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Brzoskwinie – 46 kcal/100 g. Są dobrym źródłem beta-karotenu. Więcej zawiera tylko morela, witaminy C, B1, B2, PP, magnezu, wapnia i żelaza.
Agrest – 41 kcal/100 g. Regularne spożywanie agrestu wzmacnia wątrobę i płuca, zwiększa także płodność. Owoce agrestu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, są dobre dla skóry i pracy oczu. Zawiera sporo witaminy C, wspierającej odporność i będącej cennym antyoksydantem.
Gruszki – 54 kcal/100 g. Zawiera potas, fosfor i witaminy z grupy B. Zawierają dodatkowo brom i jod wspomagający pracę tarczycy. W medycynie naturalnej napar z gruszek wykorzystywany był przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Spożywajcie je zawsze dojrzałe, w przeciwnym wypadku mogą powodować wzdęcia.
Jabłka – 46 kcal/100 g. Doskonałe źródło pektyn i błonnika. Znajdziecie z nich witaminy z grupy B oraz C. Obniża stężenie cholesterolu LDL – „złego“- oczyszcza organizm z toksyn. Leczy biegunki i zaparcia. W skórce znajduje się krzem korzystnie wpływający na włosy i paznokcie.
Warzywa powinniście jeść co najmniej 3 razy dziennie. Nic nie wpłynie tak pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie jak regularne spożywanie warzyw.
Cukinia – 15 kcal/100 g. Zawiera dużo beta-karotenu i składników mineralnych. Doskonale działa na trawienie.
Bakłażan – 21 kcal/100g. Bogaty w żelazo, potas oraz błonnik (ma go około o połowę więcej niż jabłka lub brzoskwinie). Zawiera sporo witaminy C i B2. Chroni tętnice przed szkodliwym działaniem cholesterolu. Zmniejsza pobudliwość nerwową.
Brokuły – 27 kcal/100 g. Zawiera beta-karoten, dużo witaminy C, a także B1, B2, PP i sporo wapnia. Jak dowodzą badania naukowe, codzienne jedzenie malutkiej porcji surowych brokułów chroni przed nowotworami.
Fasolka szparagowa – 27 kcal/100 g. źródło witaminy PP i beta-karotenu. Obfituje w błonnik (około 7 g/100g). Syci, a ma mało kcal dlatego też osoby na diecie nie powinny się jej obawiać jeśli nie zostanie okraszona bułką tartą z masłem.
Pomidory – 15 kcal/100g. Zawiera dużo beta-karotenu i prawie wszystkie witaminy i minerały: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez. Działa moczopędnie, oczyszcząco, antyseptycznie. Bez obaw może znajdować się w diecie cukrzyków i osób cierpiących z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Korzystnie wpływa na skórę, pomaga przy zaparciach. Zawiera likopen, o którym powinni pamiętać szczególnie panowie.
Sałata – 14 kcal/100 g. Ma wiele witamin, w tym E i B6. Sałatę powinno jadać się nawet codziennie. Wspomaga pracę wątroby, korzystnie wpływa na krążenie krwi. Jest pomocna przy zaparciach.
Seler naciowy – 13 kcal/100 g. Zawiera witaminę C i beta-karoten. Ilość składników mineralnych zawartych w seleru naciowym jest wyższa niż w korzeniowym, działa dezynfekująco. Sok wyciśnięty z selera ma właściwości uspakajające. We Francji sok uznawany jest za napój miłosny, podnoszący sprawność seksualną mężczyzn.
Karczochy – 47 kcal/100 g. Obniżają stężenie cholesterolu, pobudzają wydzielanie żółci dzięki obecności polifenolu cynaryny. Karczochy działają moczopędnie.
Szpinak – 16 kcal/100 g. Zawiera witaminę K, beta-karoten i cholinę, która niweluje otłuszczenie wątroby. Chroni przed rakiem jelita grubego, żołądka, płuc i krtani. Działa krwiotwórczo, odmładzająco, oczyszcza przewód pokarmowy. Ma jednak sporo kwasu szczawiowego, nie powinny więc spożywać go osoby chore na reumatyzm, mające problemy z wątrobą.
Rzodkiewka – 14 kcal/100 g. Znajdziecie w niej miedź, magnez i żelazo. Jest skuteczna w leczeniu nadkwasoty. Poprawia też wzrok i pamięć. Do sałatek powinno się dodawać również surowe, młode listki rzodkiewek.
For Vers-24, Warsaw