Tekst: Natalia Nowak-Bartek
Zdjęcia: Krew i mleko
Składniki:
Przepis na ciasto drożdżowe:
- 30 dkg mąki pszennej (ja często daję pół na pół z pełnoziarnistą lub żytnią)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 dkg drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- woda gazowana (lub piwo:))
dodatki:
- parę młodych ziemniaków
- utarty żółty ser
- rozmaryn
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Porady:
Drożdże połączyłam z cukrem, solą i niewielką ilością wody. Dodałam mąkę, oliwę i kolejną porcję wody – taką by udało mi się wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. I je wyrobiłam.
Rozwałkowałam cienko, podsypując mąką, w kształt owalu, rozłożyłam na blasze i posmarowałam wierzch niewielką ilością oliwy. Ziemniaki (w skórce) pokroiłam na bardzo cieniutkie plasterki za pomocą mandoliny. Rozłożyłam równomiernie na pizzowym blacie (ale nie grubą warstwą), skropiłam oliwą, posypałam rozmarynem, solą i czarnym pieprzem oraz utartym serem.
Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piekłam ok. 20 minut, do momentu, kiedy ziemniaki nabrały złotego koloru (i przestały być surowe).
SMACZNEGO!
For Vers-24, Warsaw