Jedni spożywają ich ogromne ilości, drudzy unikają jak ognia. Bez wątpienia owoce pełnią bardzo ważną rolę w naszym żywieniu. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Poza tym działają alkalizująco na organizm i wspomagają nasz układ odpornościowy. Chociaż większość owoców jest niskokaloryczna, nie powinniśmy ich spożywać bez umiaru. Nie bez znaczenia jest pora, o której jemy owoce oraz ich rodzaj.
Kiedy najlepiej jeść owoce?
To, o jakiej porze dnia jemy owoce istotnie wpływa na naszą masę ciała. Oprócz witamin, minerałów, i błonnika, owoce zawierają także cukry proste (między innymi fruktozę), które wpływają na proces przemiany cukru w tłuszcz w naszym organizmie. Insulina to hormon, który przyspiesza ten proces, zatem im wyższy indeks glikemiczny owocu, tym większy wyrzut insuliny i szybsza zamiana cukru w tłuszcz. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że spożywane w nadmiarze owoce mogą wpływać na gromadzenie się tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Ze względu na dość dużą zawartość cukrów prostych owoce najlepiej jeść w pierwszej połowie dnia, na przykład jako pierwsze lub drugie śniadanie. Dodane do jogurtu lub owsianki będą prawdziwą węglowodanowo – witaminową bombą odżywczą. Zdecydowanie nie polecane jest spożywanie wieczorem oraz przed snem, a także jako przekąska pomiędzy posiłkami.
Ile porcji?
Najlepiej jeść 1–2 porcje owoców dziennie, pamiętając przy tym, aby nie spożywać więcej niż 0,5 kilograma. Rekomendowana ilość to około 300g owoców dziennie.
Szybki przegląd owoców:
Jabłka – bogate w pektyny i flawonoidy,
Banany – bogate w potas,
Jagody – bogate w przeciwutleniacze,
Wiśnie – bogate w beta-karoten,
Grejpfruty – bogate w błonnik i witaminę C,
Morele – bogate w beta-karoten, potas i błonnik,
Kiwi – bogate w witaminę C,
Papaja – bogata w wapń, kwas foliowy, witaminę C, błonnik oraz karotenoidy,
Śliwki – źródło karotenoidów i witaminy C,
Pomarańcze – duża zawartość witaminy C, dobre źródło kwasu foliowego i błonnika,
Arbuz – bogaty w likopen,
Maliny – dobre źródło kwasu foliowego i cynku,
Truskawki –bogate w witaminę C oraz błonnik.
Owoce o niskim indeksie glikemicznym:
- jabłka,
- pomarańcze,
- gruszki,
- grejpfruty,
- maliny,
- truskawki,
- wiśnie,
- brzoskwinie,
- śliwki.
Owoce o wysokim indeksie glikemicznym:
- winogrona,
- banany,
- mango,
- melony,
- daktyle,
- arbuz
Owoce bogate w witaminę C to: grejpfruty, kiwi, porzeczki, maliny, truskawki, poziomki, agrest, czarne jagody, truskawki, pomarańcze i cytryny.
Owoce bogate w beta-karoten to: morele, brzoskwinie, khaki, papaja, śliwki i wiśnie.
Kilka uwag:
- Kupujmy zawsze świeże owoce,
- Owoce powinny być bardzo dobrze umyte,
- Najlepiej spożywać je na surowo (szczególnie sezonowe!),
- Owoce należy kroić bezpośrednio przed spożyciem (ze względu na duże straty witaminy C),
Należy unikać dostępu powietrza, światła oraz ciepła do obranych i pokrojonych owoców.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24