Matcha zwana jest królową herbat. Ta najwyższej jakości zielona herbata ma postać zielonego pudru o szmaragdowo-zielonym kolorze, a jej dobroczynne właściwości znane są na całym świecie. Matcha pozyskiwana jest z liści Tencha a jej produkcja ograniczona jest do 1000 ton rocznie. Uważana jest za najbardziej ekskluzywną herbatę o najwyższej jakości. Czy warto ją pić? Przekonajcie się sami.
Trochę tradycji…
W tradycyjnej medycynie Wschodu mnisi buddyjscy suszyli liście herbaty i mielili je na drobny proszek, do którego dolewali ciepłej wody i mieszali łodygą bambusa. Często na bazie tej herbaty produkowali także leki.
Matcha to rodzaj zielonej herbaty japońskiej. Powstaje z odmiany herbaty zacienianej i jest sproszkowana. Zacienianie odbywa się za pomocą specjalnych, bambusowych konstrukcji, na których wiszą maty bambusowe. Ograniczają one dostęp światła do herbaty, a dzięki temu w liściach wytwarza się większa ilość aminokwasów. W ten sposób powstaje herbata tencha, która stanowi bazę do produkcji matchy. Tencha mielona jest cała, zatem podczas picia herbaty matcha spożywamy całość sproszkowanych łodyg i liści. Gdy zaparzamy susze innych herbat liście i łodygi zostają na dnie szklanki. Matcha używana jest w oryginalnej japońskiej ceremonii picia herbaty. Obecnie na świecie jest 10 certyfikowanych producentów wytwarzają tą najwyższej jakości herbatę.
Jakie korzyści niesie ze sobą picie herbaty matcha?
- Zapobiega nowotworom – przeciwutleniacze zawarte w herbacie odpowiedzialne są za walkę z wolnymi rodnikami. Najsilniejszym antyoksydantem (katechinę) w herbacie jest EGCG (galusan epigallokatechin), który został uznany za silny związek antykancerogenny. Filiżanka zielonej herbaty matcha zawiera 137 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata.
- Odmładza i wydłuża życie – Długowieczność Japończyków związana jest min. z piciem zielonej herbaty matcha, która jest jedną z najpopularniejszych herbat w Japonii. Jej odmładzające właściwości związane są dużą zawartością katechin, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami.
- Poprawia pamięć i koncentrację – Matcha zawiera do 5 razy więcej L‑teaniny niż zielona herbata liściasta. Aminokwas ten ma właściwości psychoaktywne, łagodzi stres i obniża ciśnienie krwi. Wspomaga także produkcję dopaminy i serotoniny, które pozytywnie wpływają na nasz nastój.
- Odchudza – matcha przyspiesza metabolizm organizmu i pomaga szybciej spalać tłuszcz.
- Obniża poziom cholesterolu LDL – picie tej herbaty zapobiega rozwojowi chorób serca.
- Wzmacnia układ odpornościowy – Katechiny zawarte w herbacie zwiększają odporność. Dodatkowo matcha jest źródłem witaminy A i C.
- Działa detoksykacyjnie – duże ilości chlorofilu oczyszczają. Oczyszcza jelita, wątrobę i krew z toksyn i zanieczyszczeń.
- Dodaje energii – macha świetnie zastępuje kawę, nie drażni przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości L‑teaniniy przypływ energii może trwać nawet do 6 godzin, przy czym wypicie tej herbaty nie powoduje później rozdrażnienia i skoków ciśnienia.
Chasaku, Chawan, Chasen, czyli jak parzyć?
Matcha porcjowana jest bambusową łyżeczką (Chasaku) do miski (Chawan), następnie zalewana wodą i ubijana bambusową miotełką (Chasen).
Szczególną uwagę należy zwrócić na temperaturę wody. Im wyższa jakość naszej herbaty, tym niższa temperatura wody potrzebna jest do jej przygotowania. Zbyt gorąca woda może spowodować utratę cennych składników i sprawić, że herbata przybierze gorzki i nieprzyjemny smak. Wysokiej jakości herbatę należy parzyć w temperaturze 70 – 80 stopni C.
Przygotowanie:
Wsyp 0,5 łyżeczki proszku (0,5 łyżeczki odpowiada ok. 1,5 chashaku) do miseczki i dodaj 75 – 80 ml przegotowanej wody o temp. 70–80 st. C i mieszaj miotełką do uzyskania pianki.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24