Dużo czasu spędzamy obecnie w domu, dlatego teraz jest idealny czas na wprowadzenie do naszego codziennego jadłospisu lekkich i prostych dań, szczególnie w postaci warzyw, których wciąż jemy zdecydowanie za mało. Szczególnie teraz, gdy zaczyna się okres wiosenny i możemy pozwolić sobie na świeże warzywa i owoce.
Należący do rodziny z gatunku psiankowatych – bakłażan, zalicza się wbrew powszechnym przekonaniom do owoców. Mimo to, posiada szereg wartości odżywczych. Jedną z największych zalet bakłażana jest jego niskokaloryczność, bowiem w 100 g tego warzywa znajduje się nieco ponad 20 kcal – w 90% składa się on z wody, 2% stanowią zaś cukry. Bakłażan to ponadto prawdziwa skarbnica minerałów. Potasu, magnezu czy wapnia. Jest także dobrym źródłem błonnika. To fioletowo-granatowe warzywo ma również silne właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii, a także zapobiega chorobom układu krążenia. Ponadto, dzięki swojej nietypowej skórce, bogatej w związki fenolowe, wśród których znajdują się m.in. silnie antyutleniające antocyjany. Warzywo to działa silnie antyutleniająco i zawiera właściwości antyrakowe.
Pieczone bakłażany przygotowywane w wolnowarze to świetny pomysł na lekki i wczesny lunch, obiad czy kolację. Wolnowary to urządzenia, które świetnie się sprawdzą w czasie „home office”. Nie musimy spędzać nad nimi zbędnego czasu. Dania zrobią się praktycznie same i będą na nas czekać ciepłe i gotowe do spożycia.
Koniecznie sprawdźcie przepis naszej redakcji na bakłażany z wolnowaru Crock-Pot.
Do przepisu potrzebujecie:
- 2 bakłażany;
- 4 łyżki oliwy;
- 1 cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 papryczka chili;
- 1 łyżka papryczki chilli w proszku;
- sok z pół cytryny;
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki;
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki;
- 1 puszka krojonych pomidorów;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- sól;
- pieprz;
- opcjonalnie twardy ser;
Bakłażany pokrój w plasterki i posyp je z dwóch stron solą. Odłóż na ok. 30 minut, aż na bakłażanie zbierze się woda. Na patelni podsmaż cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną papryczkę chilli oraz chilli w proszku. Wytrzyj bakłażana papierowym ręcznikiem i pokrój drobniej. Następnie, przełóż całość do miski wolnowaru i dodaj pomidory z zalewą, pastę pomidorową oraz sok z cytryny. Wszystko dopraw słodką i wędzoną papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj i ustaw urządzenie na 4h na poziom LOW.
Smacznego!
Przepis powstał we współpracy z marką Crock-Pot.