Krem brokułowo-cebulowy z oliwą truflową

Tekst: Nata­lia Nowak-Bar­tek
Zdję­cia: Krew i mle­ko

1

Skład­ni­ki:

  • 2 bro­ku­ły (oko­ło 500 g)
  • 2 cebu­le
  • 2 ziem­nia­ki
  • oko­ło 600 ml bulio­nu warzyw­ne­go
  • 4 (lub wię­cej;)) ząb­ki czosn­ku
  • 4 łyż­ki kwa­śnej śmie­ta­ny
  • 2 łyż­ki oli­wy tru­flo­wej
  • sól & bia­ły pieprz, zie­lo­na czu­bry­ca, (sezam, gol-rang)

Pora­dy:

Na nie­wiel­kiej ilo­ści oli­wy tru­flo­wej pod­duś pokro­jo­ną na kawał­ki cebu­lę. Dodaj różycz­ki i ‚głąb’ bro­ku­łów oraz pokro­jo­ne w kost­kę ziem­nia­ki. Zalej bulio­nem i gotuj do mięk­ko­ści warzyw. Dodaj prze­ci­śnię­ty przez pra­skę czo­snek oraz przy­pra­wy, a zupę zblen­duj. 
Zapraw zupę śmie­ta­ną i poda­waj ją posy­pa­ną seza­mem i gol-ran­giem oraz skro­pio­ną oli­wą tru­flo­wą.

2

SMACZNEGO!

For Vers-24, War­saw

_____

WIĘCEJ:
krewimleko.wordpress.com
POLECAJCIE:



Komentarze

komen­ta­rzy