Dlaczego warto jeść buraki?
Buraki to niedrogie, dostępne przez cały rok warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do swojej codziennej diety. Buraki zawierają dużo niezbędnych składników odżywczych, są doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego, manganu, potasu, żelaza i witaminy C.
Buraki możemy jeść w postaci surowej, ale częściej są gotowane lub marynowane. Ich liście również są jadalne. Istnieje wiele rodzajów buraków, które wyróżniają się kolorami – żółtym, białym, różowym lub ciemnofioletowym.
Składniki odżywcze zawarte w burakach to:
- Kwas foliowy – ważny dla prawidłowego wzrostu tkanek i funkcji komórek, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży,
- Potas – dieta bogata w potas pomaga w obniżeniu poziomu ciśnienia krwi i pozytywnie wpływua na serce,
- Żelazo – pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, jest niezbędny do transportu tlenu w czerwonych krwinkach,
- Witamina C – przeciwutleniacz, wspomaga odporność, jest ważna dla zdrowej skóry.
Surowe lub gotowane buraki zawierają około 8–10% węglowodanów. Zawarte w gotowanych ui surowych burakach cukry proste stanowią około 80% węglowodanów.
Buraki mają średni indeks glikemiczny, nie mają znaczącego wpływu na poziom cukru we krwi.
Buraki i sok z buraków są wyjątkowo bogate w azotany. Azotany nieorganiczne obejmują: azotany, azotyny i tlenek azotu. Niektórzy badacze uważają, że są szkodliwe i powodują raka, podczas gdy inni uważają, że ryzyko to związane jest głównie z azotynami zawartymi w przetworzonym mięsie. Badania pokazują, że dieta bogata w azotyny i azotany mogą pozytywnie wpływać na zdrowie, obniżając poziom ciśnienia krwi i zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia buraków to między innymi:
- Korzystny wpływ na pracę serca i ciśnienie krwi – buraki oraz sok z buraków pomagają w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych oraz obniżają ciśnienie krwi,
- Demencja – picie soku z buraków pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz spowalnia postęp demencji u osób starszych, spożywanie soku z buraków w ramach diety o wysokiej zawartości azotanów może poprawić przepływ krwi i dotlenienie w różnych obszarach mózgu,
- Cukrzyca – Buraki zawierają przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi oraz zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę i zapobiec zmianom wywołanym stresem oksydacyjnym u osób z cukrzycą,
- Układ trawienny – ze względu na wysoką zawartość błonnika buraki zapobiegają zaparciom ii korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego,
- Proces zapalny – dzięki zawartości choliny korzystnie wpływają na sen, ruch mięśni, naukę oraz pamięć. Cholina pomaga w absorpcji tłuszczu i zmniejsza przewlekłe stany zapalne,
- Wydajność sportowa – spożywanie soku buraczanego poprawia dotlenienie mięśni podczas ćwiczeń, co powoduje zwiększenie wydajność podczas długotrwałych ćwiczeń wytrzymałościowych.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24