Herbata jest doskonałym napojem na każdą porę roku. Jesienią i zimą rozgrzewa nas swoim ciepłem, a latem, podana w formie mrożonej, przyniesie nam przyjemne orzeźwienie. Wiele badań wskazuje, że picie herbaty może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych. Oprócz dostarczania dodatkowej ilości płynu do organizmu, herbata pomaga chronić zęby i serce, a nawet wspomaga organizm w walce z rakiem. Rodzaj herbaty którą pijesz także ma znaczenie. Zielone herbaty są najmniej przetworzone i zawierają najwięcej ilości prozdrowotnych polifenoli.
Najważniejsze korzyści zdrowotne wynikające z picia czarnej herbaty to:
- Opóźnia starzenie się organizmu – przeciwutleniacze zawarte w herbacie pomagają zachować młodość i chronią nas przed szkodami spowodowanymi przez wolne rodniki.
- Korzystnie wpływa na pracę serca – zawarte w czarnej herbacie flawonoidy korzystnie wpływają na pracę serca. Flawonoidy wpływają na zmniejszenie wystąpienia wielu czynników ryzyka chorób serca, takich jak: wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, podwyższony poziom trójglicerydów i otyłość.
- Zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu LDL – picie pięciu porcji czarnej herbaty dziennie obniża poziom cholesterolu LDL u osób z nieznacznie podwyższonym poziomem tego cholesterolu. Czarna herbata pomaga także poprawić poziom cholesterolu u osób zagrożonych chorobami serca lub otyłością.
- Korzystnie wpływają na folę bakteryjną jelit – polifenole znajdujące się w czarnej herbacie pomagają w utrzymaniu zdrowej kondycji jelit poprzez promowanie wzrostu dobrych bakterii i hamowanie wzrostu złych bakterii.
- Obniża ciśnienie krwi – picie czarnej herbaty na co dzień, a także wprowadzenie innych modyfikacji stylu życia, takich jak strategie radzenia sobie ze stresem, unikanie palenia tytoniu ograniczenie alkoholu, może pomóc obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem.
- Chroni przed udarem – badania wskazują, że osoby, które piły więcej niż trzy filiżanki herbaty (czarnej lub zielonej herbaty) dziennie były mniej narażone na udar mózgu, w porównaniu do osób, które piły mniej niż jedną filiżankę herbaty dziennie.
- Zwiększa wykorzystanie insuliny w organizmie – wyniki jednego z badań wykazały, że czarna herbata zwiększa aktywność insuliny ponad 15-krotnie.
Czarna herbata to doskonały wybór, jeśli szukacie niskokalorycznego, niesłodzonego napoju z mniejszą ilością kofeiny niż kawa lub napoje energetyczne. Oprócz mocnego smaku, czarna herbata zawiera wiele przeciwutleniaczy, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Ponadto jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i ogólnodostępna – znajdziemy ją w każdym sklepie. Wybierając herbatę polecamy Wam decydować się na tę liściastą. Pamiętajcie aby w domu przełożyć ją do dobrze zamykanego pojemnika – najlepiej metalowego.
Tekst: Martyna Ludwiniak