Tekst: Sonia Krupinska
Zdjęcia: pinterest.com
Owoce morza, ryby, algi, czarny sezam, marynowana tykwa, wasabi, sos sojowy, to specjały, które prawdziwym smakoszom japońskiej kuchni kojarzą się tylko z jednym…sushi!
Sushi przebyło długą drogę, zanim stało się jednym z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych dań świata. Wszystko zaczeło się w połowie VI wieku, kiedy stanowiło sposób przechowywania ryb. Były one najpierw solone, potem w drewnianej beczce oblepiano je gotowanym ryżem, dodawano jeszcze trochę soli i pozostawiano na rok, poddają naturalnej fermentacji. Teraz już się odchodzi od tej tradycji kosztem świeżych składników.
Sushi wcale nie oznacza dań z surowej ryby – są to dania sporządzone z zakwaszonego ryżu z dodatkiem ryb i owoców morza (mogą być surowe lub gotowane) lub innych składników (różnych warzyw, plastrów wołowiny lub omleta z jaj przyprawionego bulionem rybnym itp.).
Wybierając się na sushi, zarówno musimy zwracać uwagę odpowiedni ryż, sos do ryżu, dodatki i ryby. Sukcesem sushi są bardzo dobre jakościowo i świeże składniki.
Tradycyjnie spożywa się palcami lub pałeczkami. Do tego podaje się sos sojowy, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych.
Z dnia na dzień przybywa nowych lokali, ze słynnymi rulonami owiniętymi algami nori. Ale gdzie jest to najlepsze?
Vers-24 zrobiło wycieczkę po kilkunastu wybranych barach i wybrało dla was 4 najlepsze w centrum Warszawy.
1. Soto sushi (ul.Wilcza 26)
Są pyszni, tani oraz mają ładny wystrój z miłą obsługą. Przez cały tydzień są promocje na zestawy i pojedyncze rolki sushi, co jest super okazją do tego, żeby się najeść za stosunkowo niewielkie pieniądze.
2. SushiZushi (Żurawia 6/12)
Duże porcje, z konkretnym kawałkiem ryby. Nawet jeśli w maku jest masa dodatków (ogórek, rzepa, grzybki, serek, trawa morska), smak ryby nigdy nie ginie. Ceny dosyć wysokie, ale zdecydowanie adekwatne do porcji i jakości podawanych potraw.
3. Wabu Sushi (ul. Krucza 41/43)
Bardzo elegancki lokal, idealny na biznesowe spotkania. Dosyć drogi, za to sushi świeże, smaczne i przepięknie podane. Każdy, kto uznaje teorię, że je się oczami, musi się tam wybrać.
4. Bar Arirang (ul. Nowogrodzka 38)
Bar założony przez Koreańczyka w 2012 roku. Lokalizacja i lokal sam w sobie nie przyciąga wyglądem, ale jedzenie jest pyszne, w szczególności sushi. Również nie żałują ryby oraz dodatków w rulonach. Przyciąga przyjazna obsługa oraz przystępne ceny.
For Vers-24, Warsaw