Przedstawiamy wam przegląd najbardziej gorących trendów dietetycznych. Co w tym roku będzie królować na stołach? Przekonajcie się sami.
Poznajcie top 5 dietetycznych trendów 2017:
- Żywność bezmięsna
Dobra wiadomość dla wegetarian i wegan. W tym roku żywność bezmięsna stanie się coraz bardziej popularna, także wśród mięsożernych smakoszy. Na rynku zauważymy coraz więcej ciekawych i smacznych zamienników mięsnych produktów spożywczych (także w restauracjach). Jest to związane ze stale rosnącym, światowym popytem na mięso, którego podaż nie jest w stanie zaspokoić. Warto wspomnieć, że w naszym kraju w przeciągu ostatnich lat, zainteresowanie żywnością wegetariańską i wegańską nieustannie rośnie.
- Żywność funkcjonalna
Żywność funkcjonalna to najsilniejszy trend ostatnich lat. Ludzie coraz częściej wybierają żywność, której korzyści zdrowotne są potwierdzone przez badania naukowe. Magiczne zapewnienia producenta już nam nie wystarczają. Jesteśmy bardziej świadomi, tego co jemy i jaki wpływ wywiera to na nasz organizm.
- Souping
Nowy trend to stopniowe odchodzenie od diet oczyszczających i detoksykacyjnych na korzyść „czystego” sposobu odżywiania się. W siłę rosną zatem niezwykle popularne zdrowe i odżywcze (a jednocześnie łatwe w trawieniu) zupy. Global Food Forum przewidziało trend “souping”, który pomoże nam zapomnieć o śmieciowym jedzeniu i przejść do pożywnej, łatwostrawnej żywności, która zresetuje nasz organizm. Zupy, w przeciwieństwie do soków, zawierają błonnik i nie zawierają cukru z owoców.
- Żywność lokalna
Żywność lokalna zdecydowanie z roku na rok rośnie w siłę. Coraz częściej kupujemy owoce i warzywa (a także mięso) od sprawdzonych dostawców. Powoli zakochujemy się także w żywności ekologicznej.
- Powrót znad krawędzi
No fat, no sugar, no food (zero tłuszczu, zero cukru, zero jedzenia) – koniec z eksperymentowaniem z ekstremalnymi dietami. Nadszedł czas, aby przywrócić równowagę. Zdrowy organizm to równowaga pomiędzy wszystkimi składnikami odżywczymi. Dieta Paleo, bezglutenowa, bez tłuszczu lub cukru to nie panaceum na wszystkie nasze problemy.
Specjalnie dla was przygotowaliśmy także listę najważniejszych superfoods, popularnych w 2017 roku. Od zdrowych alternatyw dla cukru i czekolady, poprzez super owoce i pożywne substytuty makaronu.
Superfoods 2017:
- Czerwone wodorosty – zdrowe jedzenie bez utraty smaku.
- Śliwka kakadu – bogate źródło witaminy C i przeciwutleniaczy.
- Podroby – serce, wątroba, mózg i nerki wołowe i wieprzowe są pełne żelaza i niezbędnych przeciwutleniaczy.
- Kurkuma – najbardziej popularna przyprawa 2017 ze względu na korzyści zdrowotne.
- Jagody Goji – stopniowo zyskują coraz większą popularność. Zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak żelazo i witaminy: A, C oraz B2.
- Cukier kokosowy – źródło żelaza i cynku.
- Produkty z surowego kakao – są doskonałym źródłem żelaza, błonnika i magnezu, co czyni je dobrą alternatywą dla czekolady.
- Mięso kozie – zawiera więcej żelaza i mniej tłuszczu niż wołowina, wieprzowina i jagnięcina. Jest powszechnie spożywane w południowej Azji i na Karaibach.
- Makaron gryczany – jest idealnym zamiennikiem dla zwykłego makaronu. Poprawia trawienie i zmniejszaja ryzyko wystąpienia cukrzycy.
- Olej z awokado – bogaty w witaminę E, dba o nasz organizm i skórę.
- Orzechy Macadamia – mają słodki smak i są wspaniałym źródłem energii. Zawierają duże ilości witaminy A, żelaza, cynku i wapnia.
Spośród tegorocznych trendów wybierzcie coś dla siebie i pamiętajcie, że to, co dobre dla innych, niekoniecznie jest dobre dla was.
Tekst: Martyna Ludwiniak
Zdjęcia: Vers-24