W świecie diet odchudzających dieta ketogeniczna (ketonowa) zdecydowanie przyciąga uwagę. Jej głównym założeniem jest małe spożycie węglowodanów w stosunku do dużego spożycia tłuszczów (nawet 70–90% energii dostarczanej wraz z posiłkami pochodzi z tłuszczu). Niektóre z badań rekomendują tę dietę osobom z padaczką oporną na leki oraz w niektórych wrodzonych błędach metabolizmu. Oto krótki przewodnik dla początkujących na temat diety ketonowej.
Dieta ketogenna jest dietą o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu. Porównując ją z innymi dietami, ma wiele cech wspólnych z dietą Atkinsa oraz innymi dietami niskowęglowodanowymi. Jednym zdaniem, dieta ketogenna to radykalne zmniejszenie spożycia węglowodanów i zastąpienie go tłuszczem. Nasza codzienna dieta zakłada spożycie około 30–35% tłuszczów, 50–60% węglowodanów i 15% białek. W diecie ketogennej tłuszcz może stanowić nawet 70–90% dostarczanej energii, zaś pozostałe 10–20% to białko oraz węglowodany. Ta redukcja węglowodanów powoduje, że twoje ciało przejdzie w stan metaboliczny zwany ketozą. Co się wtedy dzieje? Głównym źródłem energii są węglowodany. Gdy radykalnie ograniczymy ich dostarczanie wraz z dietą, nasz organizm próbuje poradzić sobie z tą sytuacją i szuka innego “paliwa”. Tu paliwem są tłuszcze, a w zasadzie powstające podczas rozpadu tłuszczów ciała ketonowe (występuje wtedy zjawisko zwane ketozą).
Dieta keto ma więc na celu zmusić organizm do korzystania z innego rodzaju paliwa. Zamiast polegać na cukrze (glukozie), który pochodzi z węglowodanów (takich jak zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce), dieta ketonowa opiera się na ciałach ketonowych – rodzaju paliwa, które wątroba wytwarza z magazynowanego tłuszczu. Spalanie tłuszczu wydaje się idealnym sposobem na utratę masy ciała, ale doprowadzenie wątroby do stanu tworzenia ciał ketonowych jest trudne. Zwykle oznacza to spożywanie nie więcej niż 50 gramów węglowodanów dziennie. Osiągnięcie stanu ketozy trwa kilka dni. To wtedy zaczynasz wytwarzać ketony, które wykorzystuje twoje ciało zamiast brakujących węglowodanów. W tym momencie, aby uzyskać więcej energii, twoje ciało zaczyna spalać tłuszcz.
Dieta keto została pierwotnie zaprojektowana, aby pomóc osobom cierpiącym na napady padaczkowe, a nie po to, aby pomóc ludziom schudnąć. Jednak osoby, które zaczęły stosować diety keto zauważyli szybką utratę masy ciała. Działo się tak z kilku powodów: po pierwsze, kiedy jesz węglowodany, twoje ciało zatrzymuje płyn, aby magazynować węglowodany dla potrzeb energetycznych (na wypadek gdyby było to potrzebne). Jednak, kiedy ograniczasz węglowodany i przestajesz je magazynować, tracisz tę masę wody. Po drugie bardzo ciężko kontrolować nam podaż węglowodanów, ale jeśli przestawimy się na tłuszcz, zdecydowanie ograniczymy nasz niepochamowany apetyt.
Skutki uboczne diety ketonowej, związane są głównie z odstawieniem węglowodanów i mogą obejmować zmęczenie, zawroty głowy, nudności, skurcze i bóle głowy. Innym problemem, który może uprzykrzyć życie to “oddech keto”, który również jest powszechnym skutkiem ubocznym diety ketonowej. Twój oddech pachnie wtedy jak zmywacz do paznokci, dlatego zwróć uwagę na higienę jamy ustnej.
Tekst: Martyna Ludwiniak