Nazwa cukru muscovado pochodzi od hiszpańskiego słowa, które oznacza „nierafinowany”. Powstaje z syropu trzciny cukrowej, czyli z melasy, poprzez jej odparowanie i skrystalizowanie. Dzięki tym procesom cukier muscovado z wyglądu przypomina mokry, kryształowy , gruboziarnisty piasek. Chociaż przypomina z wyglądu brązowy cukier, proces jego powstawania znacznie się różni i nie ma nic wspólnego z brązowym cukrem, powstającym poprzez dodanie melasy do białego kryształu. Cukier brązowy jest przetwarzany w celu pozbycia się melasy i utworzenia drobnych, białych kryształów, które większość z nas kojarzy z cukrem. W celu wytworzenia ciemnobrązowych cukrów dodaje się porcję melasy.
Produkcja Muscovado to biznes, w którym największy udział mają Indie oraz Kolumbia (ponad 70 procent światowej produkcji).
Właściwości
Ze względu na zawartość melasy, cukier muscovado zapewnia śladowe ilości składników mineralnych, takich jak magnez, potas, wapń i żelazo. Magnez korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, natomiast wapń i fosfor budują mocne kości i zęby.
Melasa dostarcza również przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek spowodowanym przez cząsteczki znane powszechnie jako wolne rodniki. Uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki jest powiązane z występowaniem chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca, dlatego spożywanie żywności zawierającej przeciwutleniacze wpływa korzystnie na zdrowie.
Chociaż te nieliczne minerały i przeciwutleniacze sprawiają, że muscovado jest zdrowszy niż popularny, rafinowany biały cukier, wciąż jest cukrem i powinien być ograniczony dla optymalnego minimum.
Do czego używać?
Ciemny kolor i głęboki, karmelowy smak cukru muscovado sprawia, że często jest stosowany
w wypiekach – ciastach, ciasteczkach, a czasem w cukierkach. Muscovado jest doskonałym słodzikiem do kawy i herbaty, ale sprawdzi się również w pikantnych, wytrawnych potrawach.
Przechowywanie
Ponieważ cukier muscovado (podobnie jak wszystkie inne brązowe cukry) ma dużo wilgoci, ma również skłonność do wysychania. W przypadku nieprawidłowego przechowywania cukier zbije się w grudki i ostatecznie stwardnieje. Przechowuj muscovado w szczelnym pojemniku lub w plastikowej torbie na zamek błyskawiczny.
Tekst: Martyna Ludwiniak