Kuskus jest produktem uwielbianym głównie za to, że jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, syci i jest delikatny w smaku. Czy można jednak postawić znak równości zestawiając go z innymi kaszami? Czy jest on kaszą?
Kuskus po raz pierwszy zaczęto produkować 3 tysięce lat p.n.e. Słowo „kuskus” wywodzi się od arabskiego słowa – kaskasa i oznacza „rozbijać, tłuc”. Jest to również nazwa potrawy pochodzącej z północno-zachodniej Afryki. W krajach muzułmańskich symbolizuje bogactwo i szczęście, można go znaleźć na stołach podczas wielu uroczystości rodzinnych.
Jak powstaje kuskus?
Kuskus jest produktem otrzymywanym z pszenicy twardej durum. Ma postać okrągłych ziarenek o średnicy około 1 mm. Tradycyjnie otrzymywało się go po mieleniu pszenicy w kamiennych żarnach (stanowił wówczas materiał odpadowy tego zboża). Obecnie kuskus bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się go, granulując mąkę pszenną z wodą i dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Mimo tego potocznie nazywany jest kaszą.
Jaka jest wartość odżywcza kuskusu?
Wartość energetyczna kuskusu jest zbliżona do wartości wszystkich produktów zbożowych – 100 g zawiera około 360 kcal. Zawartość białka jest nieco wyższa niż w innych zbożach (13 g). To prawie dwa razy więcej niż w kaszy perłowej czy białym ryżu. Warto pamiętać, iż jest to białko niepełnowartościowe, powinno więc łączyć się kuskus z produktami mięsnymi lub mlecznymi, aby organizm mógł je w pełni wykorzystać. Zawiera sporo błonnika (około 5 g/100 g), jednak gruboziarniste kasze zawierają go więcej.
Jego zaletą jest to, że może być spożywany przez osoby cierpiące na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, gdyż nie podrażnia żołądka. Indeks glikemiczny kuskusu po ugotowaniu wynosi 65, więc osoby z cukrzycą mogą go spożywać sporadycznie i w umiarkowanej ilości. Produkt ten powinno się spożywać z produktami bogatymi w witaminę C – zwiększa to przyswajalność żelaza w nim zawartego.
Potrawy przygotowywane z kuskusu są smaczne i sycące. Można go podawać dzieciom, które nie przepadają za gruboziarnistymi kaszami i w ten sposób przekonywać je małymi krokami do stopniowego wprowadzania innych kasz, np. pęczaku, jaglanej czy gryczanej.
Kuskus jest często wybierany do posiłków przez zapracowane osoby ze względu na krótki czas przygotowania. Ziarenka zalewa się wrzątkiem i po paru minutach produkt jest gotowy do spożycia. Dobrze smakuje zarówno na słono – do dań obiadowych, jak i na słodko – jako dodatek do deserów. Vers-24 przygotował dla Was przepis na dwie potrawy z kuskusem, na słono i słodko.
Zielona sałatka
Składniki:
- 1 opakowanie kaszki “kuskus”,
- zielona i czerwona papryka,
- 10–15 posiekanych zielonych oliwek ,
- pęczek posiekanej natki pietruszki,
- kilka listków mięty,
- pomidory włoskie rozdrobnione z puszki lub 3 świeże obrane ze skórki,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kuskus zalewamy „na 2 palce” osolonym wrzątkiem (aby pokrywa wody lekko przewyższała wysokość kaszki w misce) i odstawiamy na 5 minut. Następnie mieszamy ją widelcem, dodajemy do niej pokrojone w kostkę dwa rodzaje papryki, pomidory, posiekaną natkę pietruszki z miętą oraz oliwki, a następnie skrapiamy sokiem z pół cytryny. Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.Po wymieszaniu odstawiamy na dobę do lodówki (można dodać np. świeżej kolendry do smaku).
Malinowy deser z kuskusem
Składniki:
- 6 łyżek kuskusu, przygotowanego zgodnie z instrukcją producenta (ostudzonego),
- 200 g malin,
- 150 ml śmietany 30%,
- 2 czubate łyżki serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru,
- przyprawa do kawy i deserów w młynku.
Sposób przygotowania:
Maliny opłukać, odsączyć lub rozmrozić wcześniej. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Dodać ser mascarpone i chwilę razem zmiksować .Następnie na dno dwóch pucharków wsypać po 1,5 łyżki kuskusu, na którym trzeba ułożyć po kilka malin. Przykryć 3–4 łyżkami kremu śmietanowego. Wsypać pozostały kuskus. Kilka malin odłożyć do dekoracji, pozostałe ułożyć w pucharkach i przykryć resztą kremu. Udekorować całość malinami i posypać przyprawą do kawy i deserów. Smacznego!
Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw