Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24
Uwielbiana za zapach, smak i pobudzające właściwości. Dla niektórych jest priorytetem zaraz po przebudzeniu. Czy jest jednak bezpieczna dla naszego zdrowia?
W kawie znajduje się ponad 700 substancji chemicznych (oprócz kofeiny). Są to m.in. węglowodany, proteiny, tłuszcze, kwasy roślinne, alkaloidy, minerały i substancje aromatyczne. Ich proporcja i ilości zależą od tego czy są to ziarna palone, surowe czy gotowane w naparze.
Wszystkie gatunki rodzaju Coffea należą do rodziny Rubiaceae liczącej 500 rodzajów i 6 tysięcy gatunków. W handlu wyodrębnione są dwa główne gatunki mające wiele odmian: Coffea Arabika (około 60% światowej produkcji) i Coffea Canephora (robusta). Smak arabiki jest łagodny w stosunku do robusty, posiada też dwa razy mniej kofeiny.
Kofeina, w naturalnym środowisku produkowana jest przez rośliny w celach ochronnych przed szkodnikami. W bardzo dużym stężeniu jest trująca. Jej działanie po godzinie od dostania się do organizmu jest największe. Zwiększone stężenie utrzymuje się przez około 4 godziny. W przeciwnieństwie do alkoholu, metabolizm tej substancji zachodzi szybciej w przypadku kobiet niż mężczyzn (wyjątek stanowią kobiety przyjmujące tabletki antykoncepcyjne i będące w ciąży).
Umiarkowane spożycie kofeiny (do około 400 mg/dobę) nie stanowi zagrożenia dla organizmu – nie wpływa na wzrost ryzyka wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych czy zmniejszenie gęstości mineralnej kości u osób spożywających właściwą ilość wapnia. Dawka śmiertelna wynosi 100 g.
Z szeregu badań naukowych (m.in. Positivelly Coffee Programme) przeprowadzonych przez Instytut Informacji Naukowej o Kawie i Międzynarodową Organizację Kawy wynika, że umiarkowane picie kawy jest w pełni bezpieczne i nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia. Co więcej, niektóre substancje mogą mieć działanie prewencyjne w niektórych chorobach np. nowotworach.
Na korzyść kawy przemawiają następujące argumenty:
- zawiera polifenole (głównie kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy) mające działanie przeciwnowotworowe z uwagi na aktywność antyoksydacyjną i niszczenie wolnch rodników,
- zapobiegają procesom występującym w miażdżycy (hamowanie powstawania blaszki miażdżycowej),
- polifenole działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wydłużają proces rozkładu witaminy C,
- z trigoneliny zawartej w kawie, podczas procesu palenia, powstaje witamina PP,
- kofeina przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej,
- uważa się, że może obniżać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Natomiast na niekorzyść kawy przemiawia to, że jej długotrwałe i nadmierne (powyżej 500–600 mg dziennie) spożywanie może uzależniać i powodować uczucie niepokoju, nadpobudliwość, bóle głowy, bezsenność, problemy z żołądkiem czy nawet arytmię.
Osoby z chorobami psychicznymi powinny uważać na nadmierną ilość kawy, ponieważ może nasilać objawy chorób i obniżać działanie leków. Również kobiety w ciąży i w czasie laktacji są grupą, która musi zwracać uwagę na dzienną dopuszczalną dawkę kofeiny (do około 300 mg). Osoby pijące zbyt dużą ilość kawy mogą mieć problemy z prawidłowym stężeniem we krwi magnezu, wapnia i potasu, ponieważ wzmaga ona wydalanie tych składników mineralnych z moczem. Oprócz tego, podczas palenia ziaren wydziela się akryloamid – substancja uznana za potencjalnie kancerogenną. Niewątpliwie kawy powinny unikać osoby starsze cierpiące na nadciśnienie tętnicze oraz palacze.
W filiżance kawy rozpuszczalnej (sporządzonej z 1–2 łyżeczek) może znajdować się około 60–80 mg kofeiny, natomiast w espresso około 100 mg. Szklanka czarnej kawy parzonej może zawierać nawet 200 mg. W zależności od tego jaką kawę wybieracie, powinniście kierować się ilością. Filiżanka czy dwie jeszcze nikomu nie zaszkodziły, natomiast 4–5 może w dłuższej perspektywie odbić się na zdrowiu. Umiar jest więc zalecany.
For Vers-24 , Warsaw
_____
POLECAJCIE: