Mimo, że obecnie mnóstwo czasu spędzamy w domu, większość z nas z pewnością przede wszystkim pracuje – nie zawsze mamy więc mnóstwo czasu na gotowanie czy eksperymentowanie w kuchni. Niekoniecznie też chcemy spędzać w niej całe dnie, a zamiast tego jak najwięcej wolnego czasu poświęcać najbliższym.
Wolnowary na dobre rozpowszechniły się w latach 70-tych XX w. w USA, szczególnie, że wiele kobiet rozpoczęło wówczas pracę poza domem. Marka Crock-Pot® jest znana przede wszystkim jako pionier w kategorii wolnowarów/slow-cookerów. Urządzenie kuchenne zaprojektowane przez markę Crock-Pot, przyczyniło się do powstania nowej kategorii produktów, których sprzedaż liczy się obecnie w milionach egzemplarzy na całym świecie.
Wolnowary Crock-Pot to bowiem idealne urządzenia dla każdego, kto chce gotować zdrowo, smacznie i bez pośpiechu, a jednocześnie … nie ma na to czasu.
Na czym polega sekret gotowania oparty na technice slow cookingu tak często stosowanej w restauracjach? To metoda oparta na poddawaniu składników potrawy długotrwałej obróbce termicznej w stosunkowo niskiej, nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza temperaturze, co pozwala zachować głębię smaków oraz aromatów z jednoczesnym zachowaniem wszelkich wartości odżywczych.
Wolnowary są urządzeniami działającymi w oparciu o metodę wolnego gotowania. Każde urządzenie składa się z korpusu oraz misy, w której przygotowywana jest potrawa. Naczynie pozwala na przygotowania posiłku nawet dla 7 osób, a ponadto można je stosować w piekarniku, jeżeli tylko wymaga tego dany przepis. W dodatku, po zakończeniu gotowania misę swobodnie możesz pozostawić w zmywarce.
Nowy wolnowar Crock-Pot 3,5l z oznaczeniem CSC060X to urządzenie cyfrowe, które zostało wyposażone o kolejne przydatne funkcje. Za pośrednictwem przycisków na jego panelu ustawisz tryb gotowania (LOW lub HIGH) oraz czas przygotowywania potrawy (od 30 min. do nawet 20 h). Czy gotowanie może być bardziej przyjemne? O postępach pracy poinformuje Cię bowiem cyfrowy zegar. To jednak nie wszystko, ponieważ nowy Crock-Pot 3,5l posiada automatyczną funkcję podgrzewania, która aktywuje ten tryb po ustalonym czasie – wszystko po to, aby po zakończeniu przygotowywania potrawy danie pozostawało ciepłe. Dodatkowo model ten został wyposażony w uchylną pokrywę, która pomaga utrzymać kuchenny blat w czystości.
Każdy z wolnowarów Crock-Pot pozwala ponadto na redukcję ilości używanego tłuszczu czy przypraw, a wszystko dzięki procesowi wolnego gotowania, który wydobywa prawdziwą głębię smaków i aromatów z każdej potrawy.
Prócz smacznych i pełnowartościowych posiłków, wolnowary Crock-pot są przyjazne środowisku, pozwalając także na zaoszczędzenie energii – nawet do aż 75% w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami.
Przepis na zdrowy, domowy, warzywny rosół z wykorzystaniem wolnowaru Crock-Pot:
Składniki:
- 2 pory,
- 2 korzenie pietruszki,
- natka pietruszki,
- kawałek selera,
- 2 cebule,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól.
Umyte warzywa przesmaruj olejem i włóż do naczynia Crock-Pot. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pozostaw na 20 min. Naczynie z zapieczonymi warzywami ustaw w wolnowarze, zalej wodą – następnie dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Całość przykryj pokrywką i ustaw poziom LOW na 6 godzin.
Smacznego!
Post powstał we współpracy z marką Crock-Pot.
Tekst/zdjęcia: Vers-24