Tekst: Natalia Nowak-Bartek
Zdjęcia: Krew i mleko
Składniki:
- 4 jajka
- półtorej szklanki cukru
- (u mnie 3 części brązowego i jedna część wanilinowego, gdyż ostatnio weszłam w posiadanie sporej ilości, którą potrzebowałam spożytkować)
- 2 szklanki ubitej, startej marchwii
- 2 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła (u mnie 150 ml oleju, ponieważ wolę w ciastach dodatek tłuszczu roślinnego)
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cynamonu
- sok z jednej cytryny
Lukier cytrynowy
- sok z jednej małej cytryny
- cukier puder
Porady:
Jajka ubić z cukrem, dodać marchew, olej, sok z cytryny i wszystkie suche składniki. Dokładnie wymieszać. Tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą, a następnie przełożyć do niej ciasto. Pieć 35–40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Cukier utarć z sokiem z cytryny na gładką masę i gdy ciasto nieco przestygło, rozprowadzić lukier na jego powierzchi pozwalając mu spłynąć po brzegach.
For Vers-24, Warsaw