Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 i ½ szklanki wiórków kokosowych
- 4–5 truskawek
- cukier puder do posypania
Porady:
Masło ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy jajko oraz esencję waniliową i mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, płatki owsiane i kokos oraz pokrojone w drobną kostkę truskawki i ponownie dokładnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęstą, dość lepką masę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a z masy formujemy kulki, które następnie nieco spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 12 minut. Kiedy ciastka przestygną, posypujemy je cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Tekst: Natalia Nowak-Bartek
Zdjęcia: Krew i mleko
For Vers-24, Warsaw