Wolnowar Crock-Pot to sprzęt kuchenny, który wyróżnia się m.in. wygodą użytkowania, funkcjonalnością, a także pojemnością naczynia do gotowania. I pomyśleć, że wszystko zaczęło się już w 1970 roku od prostego garnka do gotowania fasoli! Pięć dekad później, marka Crock-Pot może pochwalić się milionem sprzedawanych na całym świecie wolnowarów, które pozwalają na przygotowanie pożywnych i zdrowych posiłków dla rodziny i przyjaciół.
Wciąż powstaje niezliczona ilość posiłków oraz przepisów na dania ze slow cookera i choć w sztuce wolnego gotowania ewoluowało już wiele różnych smaków, marka wciąż nadąża z duchem czasu. Wystarczy, że szybko przygotujesz wybrane składniki, wrzucisz je do naczynia i ustawisz timer na określano czas. W tym czasie możesz się zrelaksować – swobodnie poczytać, obejrzeć film czy serial, albo popracować i poćwiczyć yogę. Tymczasem, Twój zdrowy, wolno gotowany posiłek będzie przygotowywał się sam. To znacznie prostsze, niż myślisz!
Sekretem wolnego gotowania jest przede wszystkim smak, który wydobywa się z potraw dzięki długiemu gotowaniu w temperaturze nieprzekraczającej 100 °C. To także doskonały sposób, aby zachować więcej witamin i składników mineralnych w swoich posiłkach.
Ponadto, wybierając wolnowar Crock-Pot mamy do wyboru dwa rodzaje panelu obsługi – manualny bądź cyfrowy z funkcją timera, dzięki któremu sprzęt zakończy gotowanie po określonym czasie oraz automatycznie przełączy wolnowar w tryb podtrzymywania temperatury. Do wyboru mamy także misę kamionkową bądź ceramiczną z powłoką DuraCeramic, dzięki której szybciej nagrzejesz naczynie i będziesz mogła podsmażać potrawy na wszystkich rodzajach kuchenek.
Koniecznie sprawdźcie najlepszy przepis na chilli con carne z wolnowaru. Co sprawia, że jest tak dobry? Wszystko dzięki chrupiącej papryce i warzywom, które zachowują swój prawdziwy smak, a łącząc się ze sobą – kreują zupełnie nowe, smaczne danie, które warto wypróbować.
Do chilli con carne z wolnowaru będziecie potrzebować:
- 250 gr. mielonej wołowiny;
- 2 cebule;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 duża czerwona papryka;
- 1 papryczka chilli;
- 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski w proszku;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 1 łyżeczka wędzonej papryki czerwonej;
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej;
- 1,5 łyżeczki tabasco jalapeno;
- puszka pokrojonych pomidorów;
- puszka czerwonej fasoli;
- puszka kukurydzy;
- 3 łyżki passaty pomidorowej;
- sól;
- pieprz;
- opcjonalnie twardy ser.
Wystarczy, że podsmażysz mięso na niewielkiej ilości tłuszczu. Po chwili, gdy zmieni swój kolor – dodaj cebulę, drobno posiekany czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli, chilli w proszku, kmin rzymski i oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę. Następnie, całość przełóż do miski wolnowaru.
Do miski dodaj pomidory z zalewą i pastę pomidorową, a także pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dopraw słodką i wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Wymieszaj i dokładnie przykryj wolnowar. Ustaw urządzenie na poziom LOW na 4 h.
Kiedy gotowanie dobiegnie już końca, dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, sos tabasco i gotuj wszystko razem jeszcze 1 h na poziomie LOW.
Smacznego!
Post powstał we współpracy z marką Crock-Pot.
Tekst/zdjęcia: Vers-24