Mleko – produkt podstawowy i używany w kuchni niemalże codziennie. Od pewnego czasu budzi jednak wiele kontrowersji i często toczy się dyskusja dotycząca tego czy dorosłe osoby powinny spożywać mleko. Dzisiaj nie będziemy skupiać się na tym, kto ma rację, chcielibyśmy jedynie wspomnieć o dolegliwości, która powoduje, że bezwzględnie powinno się zrezygnować z mleka oraz o tym, jak można je zastąpić, aby dieta pozostała urozmaicona i smaczna.
Nietolerancja laktozy to rodzaj zaburzenia pokarmowego, które charakteryzuje się tym, że dana osoba nie trawi lub nie wchłania dwucukru składającego się z glukozy i galaktozy, znajdującego się w mleku. Jest to spowodowane brakiem enzymu laktazy. U osoby, która nie ma problemu z tą dolegliwością, fizjologicznie laktoza po spożyciu jest rozkładana w jelicie cienkim (a dokładnie w rąbku szczoteczkowym enterocytów) do glukozy i galaktozy, które ostatecznie wchłaniane są do krwiobiegu. U wybranych osób dochodzi jednak (genetycznie) do stopniowego zaniku aktywności laktazy w błonie śluzowej jelita – jest to pierwotny niedobór laktazy typu dorosłych. W konsekwencji dochodzi do wzdęć, bólów brzucha, przelewania i biegunek. Objawy są często niespecyficzne i indywidualnie zróżnicowane. Ich stopień nasilenia często zależy od spożytej dawki laktozy w produkcie. Najwięcej laktozy znajduje się w klasycznym mleku – zarówno krowim (również w proszku), jak i kozim, owczym oraz w jogurtach. Natomiast w serze twarogowym tłustym, żółtym i i mozarelli znajdują się śladowe ilości tego dwucukru.
Jeżeli obserwujesz u siebie powyższe objawy po spożyciu produktów mlecznych, warto przynajmniej na pewnien czas wyeliminować je z diety i sprawdzić czy wystąpiła poprawa. Jeśli czujesz ulgę, oznacza to, że trwale powinieneś/-aś zrezygnować z mleka. Jak i czym zastąpić je w kuchni? Warto spróbować mlek roślinnych, wybór na rynku jest duży, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. My dzisiaj przedstawimy Wam krótką charakterystykę naszych sprawdzonych i ulubionych.
-Mleko sojowe – w 100 g znajduje się około 50 kcal, 1,9 g tłuszczu, 5,7 g węglowodanów (4,9 g cukrów), 3,3 g białka, 0,2 g błonnika. Charakteryzuje je lekko słodkawy smak, zawiera sporo białka, może przyczyniać się do obniżenia cholesterolu. Niestety soja zaliczana jest do potencjalnych alergenów, więc nie każdy może pić mleko sojowe. Świetnie smakuje jako dodatek do owsianki, zupy, sosu czy koktajlu.
-Mleko migdałowe – w 100 g znajduje się około 24 kcal, 1,1 g tłuszczu, 3 g węglowodanów (3 g cukrów), 0,5 g białka, 0,2 g błonnika, 120 mg wapnia.
Posiada orzechowy, słodki i kremowy smak. Zawiera najmniej kalorii ze wszystkich opisanych mlek, więc może być wykorzystywane przez osoby redukujące masę ciała. Jest bogate w wapń, witaminę A, E i D. Sprawdzi się jako baza do koktajlu, płatków, deserów czy kawy.
-Mleko ryżowe – w 100 g znajduje się około 60 kcal, 1,2 g tłuszczu, 12,2 g węglowodanów (5 g cukrów), 0,2 g białka,120 mg wapnia.
Lekko słodki smak i delikatna konsystencja, zawiera dużo węglowodanów, więc sprawdzi się jako dodatek do potraw przed treningiem, zawiera witaminę B i D. Nie posiada błonnika, pasuje jako dodatek do placków, deserów lub do bezpośredniego wypicia.
-Mleko owsiane – w 100 g znajduje się około 50 kcal, 1,3 g tłuszczu, 8,6 g węglowodanów (3 g cukrów), 0,7 g białka, 0,5 g błonnika, 120 mg wapnia.
W smaku delikatne, jednak najbardziej wodniste. Zawiera sporo witamin, jednak nie powinny go spożywać osoby na diecie bezglutenowej. Sprawdzi się jako dodatek do zup, koktajli, muesli czy wypieków.
-Mleko kokosowe – w 100 g znajduje się około 150 kcal, 16 g tłuszczu, 5 g węglowodanów, 2 g białka.
Bardzo kremowy, aksamitny smak. Zawiera dużo kalorii spowodowanych wysoką zawartością tłuszczu (zwłaszcza laurynowego – nasyconego), jednak nie należy obawiać się go, ponieważ ma pozytywnie oddziałuje na organizm – działa bakteriobójczo, poprawia wygląd i elastyczność skóry. Doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych.
Dla porównania w mleku krowim 3,2%, w 100 g znajduje się około 60 kcal, 3–4 g białka, 4,5–5 g węglowodanów, 3,2 g tłuszczu, 100–120 mg wapnia oraz wit. A,D,E i B.
Tekst: Katarzyna Kałaska
Zdjęcia: Vers-24
For Vers-24, Warsaw
_____
POLECAJCIE: