Jesienią nasz organizm wystawiany jest na ogromną próbę odporności. Diametralnie zmienia się dieta. Znikają świeże sezonowe owoce i warzywa, którymi zajadaliśmy się latem. To one były głównym źródłem witamin i mikroelementów. Należy je czym prędzej czymś zastąpić i nie dać się pokonać jesiennemu przeziębieniu!
Czarny bez
Wyciąg z czarnego bzu ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Posiada duże ilości witamin i soli mineralnych. Wzmacnia organizm i pomaga w walce z gorączką i kaszlem. Właściwości lecznicze mają zarówno owoce jak i kwiaty czarnego bzu. Pozytywnie wpływają na układ trawienny i moczowy. Wzmacniają układ krwionośny i drogi oddechowe. Sok z czarnego bzu ma cudowne działanie szczególnie w okresie jesiennym. Po pierwsze dlatego, że owoce krzewu zbierane są właśnie w tym czasie. Po drugie, ze względu na naszą obniżoną odporność i niesprzyjające warunki pogodowe.
Sok z czarnego bzu polecany jest szczególnie jako dodatek do herbaty (np. lipowej). Można pić go również jako syrop, lub skomponować jesienną lemoniadę. Jeśli chcecie znaleźć więcej przepisów na wykorzystanie owoców czarnego bzu, polecamy Wam wpisać w wyszukiwarkę na Pinterescie angielską nazwę: eldberry. Smacznego!
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji octowej owoców. Produkt jest bogaty w składniki mineralne i witaminy (A, B, C, E, P). Zawiera również beat-karoten i kwas mlekowy. Ocet jabłkowy przede wszystkim wzmacnia system immunologiczny. Pomaga również w oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych czynników.
W okresie jesiennym infekcje najczęściej atakują górne drogi oddechowe. Warto wtedy stosować płukankę składającą się z łyżki octu, łyżki miodu i wody. Właściwości antyseptyczne i antybakteryjne pomogą w walce z chorobą.
Imbir
Nieoceniony wpływ na układ odpornościowy ma również imbir. Świeży korzeń imbiru można dodawać do dań jako przyprawę oraz tworzyć lecznicze napary. Produkt sprawdza się szczególnie podczas dolegliwości górnych dróg oddechowych. Zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe oraz grzybicze. Łagodzi ból gardła i reguluje trawienie.
Idealnym daniem na jesienne dni jest krem z dyni z dodatkiem imbiru. Taka zupa rozgrzewa i wzmacnia organizm w okresie obniżonej odporności organizmu.
Burak
Najważniejsze działanie buraków to wzmacnianie układu krwionośnego. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega anemii, stanowi środek krwiotwórczy. W tym przypadku kolor warzywa sugeruje jego działanie. Oprócz tego posiada właściwości przeciwnowotworowe. Stanowi ważny składnik w diecie osób chorych na białaczkę.
Buraki pomagają również w walce z wirusami. Mają działanie wykrztuśne w przypadku kaszlu. W przypadku jesiennego przeziębienia warto pić szklankę soku z buraka dziennie. Należy pamiętać, że surowy zawiera pełen komplet witamin i minerałów. Gotowany zaś, traci wiele wartości. Zaleca się podawanie surowego lub pieczonego w skórce.
Spirulina
Spirulina to alga należąca do kategorii Superfood (nieprzetworzona superżywność). Ma działanie przeciwnowotworowe i oczyszczające. Obniża również prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu. Ze względu na bogatość składników odżywczych, spirulina przyspiesza odchudzanie i dodaje energii. Podobnie jak burak, obniża ciśnienie krwi dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jej wszechstronne zastosowanie uzasadnia przynależność do grupy Superfood. Wygląda na to, że ta niewielka alga potrafi zdziałać cuda. Również jeśli chodzi o jesienne przeziębienia. Zmniejsza stany zapalne, dzięki czemu łagodzi dolegliwości górnych dróg oddechowych.
Probiotyki
Działanie stymulujące i wspierające układ odpornościowy mają również probiotyki. Są to kultury bakteryjne, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego. Działają głównie w sferze jelita grubego, gdzie ważne jest zachowanie odpowiedniej mikroflory. Jej zaburzenie jest przyczyną wielu schorzeń, między innymi obniżenia odporności na infekcje.
Najczęściej stosowane probiotyki to inulina i oligofruktoza występujące w wielu warzywach, na przykład: szparagach, pomidorach, cebuli, czosnku. Probiotyki powinny znajdować się również w produktach mlecznych. To jednak musimy sprawdzić sami podczas kupowania. Jego działanie będzie skuteczne jeżeli produkt zawiera co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobacillus.
Tekst: Klaudia Kuśmierz